Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SNS: Ignorovanie výsledkov referenda v Gabčíkove je škandalózne

Na snímke tabuľa pred miestnou školou, kde sa konalo referendum. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenská národná strana zároveň vyzýva vládu, aby dôkladne informovala o bezpečnostných opatreniach proti prípadným problémom a incidentom.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Ignorovanie výsledkov miestneho referenda v Gabčíkove zo strany predstaviteľov vlády je podľa Slovenskej národnej strany (SNS) škandalózne. Obyvatelia Gabčíkova sa podľa jej slov totiž vyjadrili proti zriadeniu dočasného tábora pre azylantov z Rakúska a dočkali sa len "vyjadrenia nepochopenia a nezáujmu".

SNS vyjadruje rozhorčenie nad tým, že stále nie je verejnosti dostupné slovensko-rakúske memorandum o dočasnom prijatí azylantov z Rakúska. Podľa strany je toto memorandum v rozpore s ľudskými právami a narúša suverenitu SR. "Proces udeľovania azylu je správne konanie, v ktorom žiadateľ podlieha jurisdikcii určitého štátu. Nikdy však neboli žiadatelia o azyl umiestňovaní mimo územia štátu, v ktorom toto správne konanie prebieha," tvrdí predseda SNS Andrej Danko.

Zároveň upozorňuje, že každý štát Európskej únie je zodpovedný za ochranu svojich hraníc a za žiadateľov o azyl. Podľa SNS Slovensko nemôže brať zodpovednosť za tých, ktorí žiadajú o povolenie žiť v inej krajine. Strana preto odmieta hazard s dôverou občanov i dočasný tábor pre rakúskych azylantov. "Vyzývame vládu, aby dôkladne informovala o bezpečnostných opatreniach proti prípadným problémom a incidentom," dodal Danko.