Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

SNS odmieta hlbšiu integráciu EÚ, podporuje však daňové reformy

Andrej Danko Foto: TASR/Martin Baumann

Uviedol to predseda SNS Andrej Danko.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) odmieta vyjadrenia niektorých európskych i slovenských politikov o potrebe tzv. "hlbšej integrácie" Európskej únie (EÚ). Súhlasí však s tým, že únia potrebuje daňové reformy. Pre TASR to uviedol predseda SNS Andrej Danko.

SNS tak reaguje na vyjadrenia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a zároveň na prednášku slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

"SNS súhlasí s názorom, že Európska únia (EÚ) potrebuje zmeniť systém najmä pokiaľ ide o riešenie daňových a finančných rozdielov medzi jednotlivými štátmi únie. Zmeny tohto systému však musia byť jasne definované – napríklad by mali smerovať k vyrovnaniu taríf daní z príjmu, aby v EÚ prestali existovať tzv. daňové raje, ktoré odčerpávajú financie z EÚ," vyhlásil Danko.

"SNS sa zasadzuje za efektívnu a flexibilnú politiku EÚ. K tomu patria aj tzv. 'správne' rozhodnutia na zvýšenie konkurencieschopnosti priemyselného potenciálu bruselskej dvadsaťsedmičky," dodal. "Pokiaľ rozhodnutia únie budú skostnatené a pomalé a budú brániť individuálnemu rozvoju podnikov v jednotlivých krajinách svojimi často nezmyselnými predpismi, SNS bude tvrdo presadzovať možnosť obrátiť sa individuálne na trhy v iných svetových destináciách – napríklad v Ázii či Latinskej Amerike, čo v súčasnosti pre mnoho subjektov práve pre európske predpisy nie je možné," podčiarkol Danko.

SNS podľa neho žiada od EÚ i slovenskej vlády jasné, zreteľné, konkurenčnému boju naklonené a najmä spravodlivé pravidlá pre každý podnikateľský subjekt v členskom štáte EÚ. "Len vytvorením konkurencieschopného a flexibilného trhu môže EÚ bojovať s krízou a ekonomicky súťažiť so svetom. Na to však potrebujú členské štáty EÚ – najmä tie tzv. 'druhej kategórie', ku ktorým patrí aj Slovensko, aj časť suverenity, inak sa bude v Bruseli 'rozhodovať o nás bez nás'," uzavrel Danko.