Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SNS je sklamaná zo schválenia obrannej dohody s USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Strana poukazuje na to, že zmluva je takmer identická s tou, o ktorej sa už v minulosti rokovalo a ktorú SNS odmietala.

Bratislava 12. januára (TASR) - Mimoparlamentná SNS je veľmi sklamaná zo schválenia obrannej dohody s USA. V tejto súvislosti hovorí o "čiernom dni" pre suverenitu SR a o zrade. Opozičné politické strany vyzýva na zjednotenie sa pre odmietnutie, prípadne zrušenie zmluvy do budúcna. TASR o tom informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

"Vyzývame opozičné politické strany na zjednotenie sa a jediná šanca, ako odmietnuť, respektíve do budúcna zrušiť túto zmluvu, je spolupráca opozičných strán v referende a jednotný postup v najbližších parlamentných voľbách," konštatuje SNS.

Strana poukazuje na to, že zmluva je takmer identická s tou, o ktorej sa už v minulosti rokovalo a ktorú SNS odmietala. Argumentovala tým, že je predprípravou prítomnosti cudzích ozbrojených síl na území Slovenska. "Je veľká škoda, že vláda nedokázala nabrať odvahu zastaviť túto zmluvu, ktorá hovorí o rôznych daňových, colných a iných výhodách pre cudzie ozbrojené sily. Tieto cudzie ozbrojené sily zo Spojených štátov amerických budú mať dokonca nadradené postavenie vo vzťahu k našim ozbrojeným silám, ako aj k iným ozbrojeným silám susedských štátov," zdôrazňuje SNS.

Vláda SR v stredu odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA). Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Pred rokovaním vlády dohodu schválila aj Bezpečnostná rada SR. Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.



Dohoda s USA má posilniť vzájomnú spoluprácu SR a USA. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) i šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) deklarovali, že plne rešpektuje suverenitu SR. Odmietajú, že by vytvárala predpoklad stálej prítomnosti USA na území SR.