Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

DANKO:SNS sa pripája k 3000 Gabčíkovčanom proti memorandu o migrantoch

Na archívnej snímke predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Šéf SNS sa ministra vnútra R. Kaliňáka opýtal, ako chce garantovať bezpečnosť Gabčíkova, občanov, aj tamojšieho vodného diela, ak sám hovorí, že nie je možné rozlíšiť imigranta od teroristu.

Bratislava 22. júla (TASR) - Memorandum o prijatí 500 utečencov nachádzajúcich sa v Rakúsku do tábora v Gabčíkove narúša suverenitu SR. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol líder mimoparlamentnej SNS Andrej Danko, ktorý bol šokovaný laxným prístupom ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) pri podpise tohto dokumentu.


PORUSILO MEMORANDUM SUVERENITU SR 2015-07-22 by terazmedia

"Memorandum hlboko zasiahne do života občanov na Žitnom ostrove. Oni si nezaslúžia, aby mali zo dňa na deň 500 nových susedov," zdôraznil Danko, podľa ktorého nie je možné, aby človek, ktorý je v azylovom konaní v Rakúsku, bol umiestnený mimo územia tohto štátu. "Je to v rozpore s ľudskými právami. Minister Kaliňák zaviedol svetový experiment v oblasti azylovej politiky, ktorý nemá obdobu. SNS preto memorandum prísne odmieta," vyhlásil.

Šéf SNS tvrdí, že mu nejde o politické body, ale o principiálnosť. "Odmietam rasizmus, xenofóbiu, ale chcem sa zamyslieť nad tým, či každý, kto si sadne na loď a prejde Stredozemné more, si zaslúži takúto ochranu. Západné štáty žijú na úplne iných hodnotových princípoch a majú silnejšiu ekonomiku ako my. Zvykli si žiť s rôznymi prisťahovalcami. Ale už dnes avizujú, že toto spolužitie rôznych kultúr a národov zlyháva," povedal Danko.

Kaliňáka sa tiež pýtal, ako chce garantovať bezpečnosť Gabčíkova, občanov, aj tamojšieho vodného diela, ak sám hovorí, že nie je možné rozlíšiť imigranta od teroristu. Preto si myslí, že minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) by mal využitím armády posilniť ochranu tohto regiónu. "Minister Kaliňák na seba prebral obrovskú politickú zodpovednosť za akýkoľvek problém, ktorý z toho vznikne," myslí si.


SNS preto vyzýva vládu, aby memorandum s Rakúskom odmietla. "Gabčíkovo na to vôbec nie je pripravené. SNS sa pripája k 3000 obyvateľom Gabčíkova, ktorí to odmietajú. My si držíme azylovú politiku, prísne zachovanie tradície a zo strany EÚ je do tohto vývoja hrubo zasahované," dodal Danko.

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška je presvedčený, že každý človek má právo sám sa rozhodnúť, ako komu pomôže. "Žiaden úradník z Bruselu, žiaden premiér či minister vnútra nemá oprávnenie zmeniť toto právo občana. Politika našej vlády založená na ústupkoch EÚ je zlá, celý tento prístup je zvrátený," odkázal.

Paška tu kritizoval, že vláda chce pri prerozdeľovacom princípe utečencov nachádzajúcich sa v Grécku a Taliansku dobrovoľnosť. "Ak to prijmeme, prídu neskôr ďalšie požiadavky. Musíme povedať jasné nie," uzavrel.

Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanny Mikl–Leitner v utorok (21.7.) vo Viedni podpísali memorandum, na základe ktorého Slovensko dočasne prijme 500 azylantov z rakúskeho centra prvého kontaktu v Traiskirchene. SR poskytne žiadateľom ubytovanie a stravu a uhradí všetky výdavky vyplývajúce z plnenia záväzku. Rakúsko bude podľa memoranda hradiť prepravu utečencov na Slovensko či ich vreckové. Ak by žiadatelia spôsobili v ubytovacom zariadení nejaké škody na majetku, podľa memoranda ich taktiež uhradí rakúska strana.

"Memorandum je podpísané na dva roky, kde každý žiadateľ, ktorý bude presunutý na Slovensko, prejde prijímacím pohovorom a zdravotnou prehliadkou v Rakúsku," vysvetlil Kaliňák. Utečenci budú na Slovensku dočasne a ubytujú ich v utečeneckom tábore v Gabčíkove. Niektorí obyvatelia však majú z utečencov obavy, a preto proti ich príchodu zorganizovali petíciu.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) zároveň oznámil, že SR prijme na svojom území len 100 utečencov, ktorí sa nachádzajú v Grécku a Taliansku. Pôjde pritom o kresťanské sýrske rodiny, ktoré si sama vyberie. Podľa Fica Slovensku pôvodne hrozilo, že v rámci diktátu povinných kvót bude musieť zobrať na svoje územie 1200 ľudí. Dokonca by podľa neho išlo o migrantov, ktorých by si nemohlo vybrať.

Okrem toho Slovensko v rámci humanitárneho transferu prijme na maximálne 180 dní v Humennom ľudí, ktorí sú však už určení do iných štátov sveta mimo EÚ. Po uplynutí tejto doby odídu preč.