Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

SNS navrhne miesto Huliaka na ministra životného prostredia Tarabu

Na snímke zľava predseda SNS Andrej Danko, Rudolf Huliak a Tomáš Taraba počas tlačovej konferencie 24. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

SNS bude zastávať post na Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR odborne, hrdo a najmä slušne, vyhlásil Tomáš Taraba.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Rudolf Huliak nebude kandidátom SNS na post ministra životného prostredia. Strana nominuje miesto neho Tomáša Tarabu. Informovali o tom zástupcovia zvolení do Národnej rady (NR) SR za SNS na utorkovej tlačovej konferencii.

"SNS bude zastávať post na Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR odborne, hrdo a najmä slušne," vyhlásil Taraba. Rozhodnutie podľa jeho slov urobili v záujme stability vlády a čo najrýchlejšieho menovania novej vlády. Odmieta, že by zmena nominácie bola potvrdením toho, že klub SNS nestojí za Huliakom. Deklaroval, že pri zmenách v rámci envirorezortu, napríklad pri zonáciách, budú prihliadať aj na financie z plánu obnovy. "Všade budeme dávať na misku váh, aby SR nebola stratová," poznamenal.

"Sme dohodnutí, že ostávam v parlamente ako nominant na predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie," avizoval Huliak. Kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá ho odmietla vymenovať za ministra.



Danko vyhlásil, že SNS je jednotná a bez nej by nevznikla vláda. "Urobili sme množstvo ústretových krokov," podotkol s tým, že od koaličných partnerov budú očakávať národniari podporu. O zmene nominácie bude ešte počas dňa hovoriť s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Tlmočiť mu chce aj to, že SNS bude "vyžadovať podporu na revolučné zmeny" v cestovnom ruchu a športe. Za dôležité považuje aj financovanie kultúry, obnovy hradov a zámkov.

Zatiaľ nepovedal, kto bude šéfom nového ministerstva športu a cestovného ruchu, ktoré sa má zriadiť od januára nového roka. Rozhodne o tom podľa jeho slov klub. Pozície štátnych tajomníkov budú riešiť následne a prednostne ich ponúknu členom klubu.

Prezidentka pri oznámení, že Huliaka za ministra nevymenuje argumentovala ústavnoprávnymi dôvodmi. Tvrdí, že Huliakovo menovanie by nedávalo záruku riadneho chodu rezortu. Lídra Smeru-SD Roberta Fica povereného zostavením vlády požiadala o doručenie nového návrhu.

Fico jej argumenty odmietol a avizoval, že ak bude SNS na nominácii trvať, hlave štátu predloží návrhy ministrov vrátane Huliaka. Podľa národniarov hlava štátu nerešpektuje ústavné princípy. Pripomenuli jej viazanosť ústavným príkazom vymenovať na návrh predsedu vlády ministrov bez možnosti ich individuálneho posudzovania.