Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Šéf SaS a europoslanec R. Sulík odmieta povinné kvóty pre migrantov

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík Foto: TASR/Branislav Račko
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Akúkoľvek politiku povinných kvót odmieta aj premiér Robert Fico.

Bratislava 14. mája (TASR) - Šéf liberálov a europoslanec Richard Sulík odmieta povinné kvóty pre migrantov. "Na vzniknutej situácii rozhodne nemajú jednotný podiel všetky krajiny EÚ. Napríklad Slovensko na rozdiel od Francúzska nebombardovalo Líbyu, a teda nepodieľalo sa na destabilizácii afrických krajín, v dôsledku ktorej dnes migranti riskujú svoje životy," povedal Sulík.



Predseda SaS poukazuje na to, že Európska únia nemôže zachraňovať celý svet, keď nedokáže vyriešiť ani vlastné problémy. "Potrebujeme utesniť južnú hranicu únie. Agentúra pre správu operatívnej spolupráce pri vonkajších hraniciach má dnes rozpočet len 0,1 miliardy eur a 300-členný personál... Únia by teda rozhodne mala prehodnotiť svoje priority, a aktuálne navýšenie rozpočtu na rozbíjanie sietí obchodníkov s ľuďmi a boj proti prevádzačstvu vítam," uviedol Sulík. Podľa jeho slov tiež treba venovať úsilie upokojeniu situácie v Líbyi a Sýrii.

Šéf liberálov si myslí, že o možnom azyle pre migrantov by mali rozhodovať ešte na území Afriky sudcovia Európskej únie. "Ak sa aj dostanú lode s migrantmi do EÚ, je potrebné ich poslať naspäť a trvať na tom, aby sa o azyle migrujúcich rozhodlo u nich doma. Pri dôslednej aplikácii tohto prístupu prevádzači migrantov stratia motiváciu, pretože ani ich úspešným dopravením do únie by tým nič nezískali," priblížil Sulík.

Sulík v tejto súvislosti kritizuje vládnu stranu Smer-SD, ktorá sa podľa jeho názoru správa pokrytecky. "Tá doma na čele s Robertom Ficom rázne vystupuje proti prerozdeľovaniu utečencov v rámci EÚ, no keď prišlo na lámanie chleba, všetci jeho europoslanci bez výnimky podporili návrh na vytvorenie spomínaných kvót," uzavrel.

To, koľko utečencov má prijať Slovensko v prvej fáze riešenia aktuálneho prílevu migrantov do Európskej únie, ešte nie je známe. Európska komisia (EK) predstavila v stredu (13.5.) európsky migračný program, v ktorom načrtla kroky, ktoré treba v tejto súvislosti zrealizovať. Historicky prvá aktivácia núdzového mechanizmu má v prvom slede pomôcť členským štátom únie, ktoré čelia najväčšiemu náporu utečencov. Teda takým krajinám, ako je Taliansko, Malta či Grécko, kde sú v záchytných táboroch.

SNS: Odmietame kvóty pre migrantov, mieria sem pre ekonomické dôvody

Slovenská národná strana (SNS) odmieta povinné kvóty pre migrantov. Jej predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že väčšina z nich mieri do Európskej únie pre ekonomické a nie politické dôvody. Návrhy týkajúce sa zavedenia kvót pre prijímanie migrantov do členských krajín Európskej únie pripravila Európska komisia (EK). "Žiadame vládu, aby našla spojencov pre lobing proti tomuto návrhu," informoval TASR.

SNS navrhuje, aby vláda a predstavitelia Slovenska v EÚ a Európskom parlamente začali presadzovať návrh na riešenie problému migrantov tam, kde sa začína. "A to je v prvom rade chudoba v afrických a ázijských krajinách a šafárenie mafie, ktorá si z migrantov urobila veľmi výhodný biznis," uviedol Danko. Členské štáty by podľa neho mali byť pri riešení nápomocné, avšak nemali by súhlasiť s povinným prijímaním migrantov.

Brusel by mal podľa Danka v prvom rade ponúknuť systém dôkladného preverenia migrantov a odhaliť, ktorí z nich sú žiadatelia o azyl z politických dôvodov, a ktorí sú ekonomickí imigranti.

"Európska únia by mala riešiť problém chudoby priamo v afrických krajinách, ktoré sú bývalými kolóniami tzv. starých členských štátov EÚ. Čistenie si historického svedomia nemôže ísť na úkor krajín, ktoré na prijímanie migrantov nemajú ani ekonomické, ani spoločenské kapacity," konštatoval.

Akúkoľvek politiku povinných kvót odmieta aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Povedal to po spoločnom rokovaní slovenskej a českej vlády vo Valticiach. "Platia politické závery z Európskej rady, ktoré hovoria jednoznačne o prvku dobrovoľnosti," povedal vtedy. Prečo vznikla takáto iniciatíva zo strany Európskej komisie, mu preto nie je jasné.