Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

SNS podporuje petíciu vedcov proti kráteniu rozpočtu SAV, tvrdí Hrnko

Podpredseda SNS Anton Hrnko Foto: TASR/Branislav Račko

Obmedzovanie výskumu v rámci SAV podľa podpredsedu SNS Antona Hrnka nie je dobrou cestou.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) podporuje petíciu slovenských vedcov, ktorí protestujú proti ďalšiemu kráteniu rozpočtu Slovenskej akadémie vied (SAV). "Slovenský národ má v globalizujúcom sa svete už len veľmi málo priestoru, v ktorom sa môžu uplatniť jeho príslušníci ako rovnocenní partneri ostatným kultúrnym národom," uviedol pre TASR podpredseda SNS Anton Hrnko.

"Popri umení a kultúre v širšom slova zmysle je to predovšetkým veda. Preto uberanie prostriedkov inštitúcii, v ktorej pracuje a tvorí gro slovenských vedeckých pracovníkov, nie je namieste a je proti dlhodobým záujmom Slovenskej republiky," dodal.

Aj SNS má podľa neho výhrady proti niektorým výstupom pracovníkov SAV. "Najmä v spoločensko-vedných oblastiach, kde stále ešte pristupujú k bádaniu cez prizmu starých prístupov a schém, ale to neznamená, že riešenie tejto otázky sa má diať nevedeckým odstavením oných pracovníkov od vedeckého bádania tým, že sa im odoberú finančné prostriedky. Takýto prístup poškodzuje vedu a znižuje jej celkovú výkonnosť," upozorňuje Hrnko.

Typ vedeckého pracoviska, ktorý predstavujú dnešné vedecké ústavy SAV, bol podľa neho zavedený na Slovensku v roku 1942 so vznikom Slovenskej akadémie vied a umení. "Podľa širokej vedeckej analýzy najlepšie vyhovoval národu s limitovanými zdrojmi na výskum, akým bol slovenský národ v rokoch vojny, a zdá sa, že je takým aj dnes," poznamenal Hrnko.

Obmedzovanie výskumu v rámci SAV podľa neho nie je dobrou cestou a v konečnom dôsledku sa "určite prejaví celkovým úpadkom slovenskej vedy, čo by bolo devastujúce najmä v odboroch, ktoré si musí pestovať každý kultúrny národ". "Vyzývame vládu Slovenskej republiky, aby svoj postoj k SAV prehodnotila a podľa možnosti vytvorila taký zdrojový rámec pre SAV, ktorý by nebol voči jej vedeckým ústavom likvidačný," uzatvoril Hrnko.

SAV nie je spokojná a nesúhlasí s rozpočtom

Slovenská akadémia vied (SAV) nesúhlasí s návrhom jej rozpočtu na budúci rok. Snem SAV proti nemu vyjadril protest, keďže Ministerstvo financií (MF) SR plánuje pre akadémiu znížiť objem financií v roku 2015 oproti súčasnosti. Akadémia preto okrem iného hovorí aj o hromadnom prepúšťaní.

"V návrhu rozpisu štátneho rozpočtu na rok 2015 kapitola SAV klesá o 18 percent oproti stavu z roku 2014," vyčíslil predseda Snemu SAV Ján Sedlák 29. septembra. V porovnaní s rokom 2009 je to podľa neho ešte alarmujúcejšie. Reálny pokles prostriedkov pre akadémiu je po započítaní inflácie na úrovni približne 45 percent.

SAV argumentuje tým, že je dlhodobo najvýkonnejšou slovenskou inštitúciou v oblasti vedy a výskumu. Pri počte výskumných pracovníkov tvoriacom približne 11 percent pracovníkov vedy a výskumu na Slovensku produkuje 34 percent vedeckých výstupov.

Podľa návrhu rozpočtu na budúci rok by mala SAV dostať zo štátnej pokladnice 47 miliónov eur, čo znamená pokles o 10,3 milióna eur oproti súčasnosti, čiže o 18 percent.