Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SNS podporuje referendum o predčasných voľbách

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Zároveň SNS vyzýva Smer-SD a Hlas-SD k úzkej spolupráci nie len pri referende, ale aj pri predvolebných koalíciách.

Bratislava 2. júna (TASR) - Mimoparlamentná SNS podporuje referendum o predčasných parlamentných voľbách a pripája sa k jeho organizovaniu. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Strana zároveň hovorí o možných pochybnostiach pri formulácii referendovej otázky prezentovanej Smerom-SD.

"Vyzývame však politickú stranu Smer-SD na zváženie textácie relevantnej otázky. Súhlasíme so stranou Smer-SD, že otázka má byť jedna. Jej štylizácia musí byť však taká, aby garantovala nielen zmenu Ústavy SR, ale aj možnú povinnosť vyhlásenia volieb," uviedla strana.

Verí, že Smer-SD je pripravený diskutovať o právnej bezchybnosti otázky referenda. Zároveň SNS vyzýva Smer-SD a Hlas-SD k úzkej spolupráci nie len pri referende, ale aj pri predvolebných koalíciách. Apeluje aj na to, aby sa vyhýbali koaličným rokovaniam so súčasnými vládnymi politickými stranami.

Líder Smeru-SD Robert Fico vo štvrtok avizoval, že strana ide do petičnej akcie. Referendum má mať jedinú otázku a ak bude úspešné, má znamenať ukončenie funkčného obdobia súčasnej vlády. Ak stihnú potrebné podpisy vyzberať do 31. júla, podľa Fica sa vytvoria predpoklady, aby sa referendum mohlo konať spolu s komunálnymi voľbami.