Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

SNS podporuje štrajk učiteľov, od Gröhlinga žiada záujem o ich platy

Na snímke odchádzajúci predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), foto z archívu. Foto: TASR - Michal Svítok

Požadovaný nárast platov o desať percent by mal byť podľa SNS "len slabou náplasťou za kreativitu" učiteľov.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Mimoparlamentná SNS podporuje štrajk učiteľov. Žiada ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby sa začal zaoberať platmi pedagógov. Informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

"SNS chápe nielen pedagógov, ale aj nepedagogických pracovníkov, že im dochádza trpezlivosť a žiadajú len to, na čo majú nárok. SNS podporuje odborový zväz učiteľov, ktorý poukazuje na nedodržiavanie podmienok zmlúv", konštatuje strana. Dodáva, že predvolebné sľuby politikov a vlády sa stali len frázami z tribún.

Požadovaný nárast platov o desať percent by mal byť podľa SNS "len slabou náplasťou za kreativitu" učiteľov. Strana bude podľa vlastných slov vždy stáť za učiteľmi. Zároveň si uvedomuje, že len vzdelaný národ má šancu prežiť tieto ťažké časy a uspieť v budúcnosti, tvrdí.

Rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku na vyhlásila 7. decembra štrajkovú pohotovosť. Vyzýva vládu, aby začala bezodkladne riešiť nepriaznivú situáciu v oblasti školstva. A to predovšetkým zvýšením finančných zdrojov na zlepšenie finančného ohodnotenia všetkých zamestnancov školstva a vedy. Žiada desaťpercentnú valorizáciu platov všetkých zamestnancov školstva a vedy, úpravu tarifných tabuliek nepedagogických zamestnancov tak, aby sa začínala minimálnou mzdou, a zachovanie doterajších benefitov. Ak sa tak nestane, nebude podľa nej zaručený sociálny zmier a zamestnanci školstva nevylučujú ani nátlakové akcie.