Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SNS považuje CoFoE za účelovú, vidí v nej pascu pre malé štáty

Na archívnej snímke Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa SNS je jediným cieľom takýchto konferencií odôvodňovanie si rušenie práva veta pri rokovaniach jednotlivých štátov.

Bratislava 7. júna (TASR) - Mimoparlamentná SNS považuje Konferenciu o budúcnosti Európy (CoFoE) za účelovú, vidí v nej pascu pre menšie štáty. Uviedla to pre TASR v súvislosti s hodnotením CoFoE, ktorá priniesla viaceré odporúčania od občanov aj tému revízie základných zmlúv o fungovaní Európskej únie (EÚ).

Prostredníctvom CoFoE mali občania členských krajín EÚ možnosť vyjadriť sa k fungovaniu Únie a navrhnúť zmeny. Plénum CoFoE nakoniec prijalo 49 návrhov zahŕňajúcich viac ako 300 opatrení na ich dosiahnutie v rámci deviatich širších tematických oblastí. Týmito návrhmi sa budú zaoberať Európsky parlament, vlády členských krajín i Európska komisia (EK).

Podľa SNS je jediným cieľom takýchto konferencií odôvodňovanie si rušenie práva veta pri rokovaniach jednotlivých štátov. "Považujeme to za účelové konferencie, ktoré slúžia len záujmom silných štátov a je to pascou pre menšie štáty, aby bolo zrušené právo veta," poznamenala SNS.

Tvrdí, že štáty Beneluxu, Nemecko a Francúzsko majú pri presadzovaní svojich záujmov problém s právom veta.

"Právo veta napríklad pri obmedzení dodávok ropy pre európske štáty dnes uplatňuje Maďarsko. Západne štáty robia všetko preto, aby došlo k zmene podmienok a pravidiel v rámci rokovaní Európskej komisie resp. iných inštitúcií Európskej únie. Je dôležité, aby právo veta bolo strategicky zachované najmä v oblastiach, ktoré jednotlivé štáty nedali do vienka Európskej únii," uviedla SNS.

Poukázala, že právo veta sa osvedčilo najmä štátom V4 pri kvótach na utečencov.