Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SNS: Prezident by sa mal zastať práv slovenskej menšiny v Maďarsku

Slovenský prezident Ivan Gašparovič (vľavo) a maďarský prezident János Áder počas priehliadky čestnej stráže v rámci uvítacieho ceremoniálu 19. februára 2013 v Budapešti. Foto: TASR/MTI

Slovenská národná strana podľa Andreja Danka verí, že prezident SR začne v Budapešti novú a pozitívnejšiu etapu slovensko-maďarských vzťahov.

Bratislava 19. februára (TASR) - Slovenský prezident Ivan Gašparovič, ktorý sa v rámci návštevy Maďarska stretne v stredu 20. februára aj s predstaviteľmi slovenskej menšiny, sa môže sám presvedčiť o tom, aká katastrofálna situácia je v Maďarsku v súvislosti s právami menšín a aké likvidačné sú pre ne reformy v maďarskom školstve. "Slovenská národná strana (SNS) verí, že Ivan Gašparovič otvorí otázku reciprocity udelenia nadštandardných práv slovenskej menšine v Maďarsku tak, ako ich má maďarská menšina na Slovensku," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

Výsledkom maďarskej politiky asimilácie podľa neho je, že z 500.000 Slovákov v Maďarsku je ich dnes na tamojšom území okolo 15.000. "Na túto politiku maďarského premiéra a predsedu strany FIDESZ Viktora Orbána nakoniec upozorňujú aj Srbi, Chorváti či Rumuni," zdôraznil Danko.

Slovenská národná strana podľa neho verí, že prezident SR začne v Budapešti novú a pozitívnejšiu etapu slovensko-maďarských vzťahov. "Slovenská národná strana víta a podporuje oficiálnu návštevu Ivana Gašparoviča v Maďarsku. Prezident má jedinečnú šancu otvoriť v diskusii témy, ktoré kazia slovensko-maďarské vzťahy," zdôraznil Danko.

"Podľa SNS už najbližšie parlamentné voľby v Maďarsku ukážu, že predvolebná kampaň sa bude viesť aj na území krajín susediacich s Maďarskom, čo je neprípustné," uviedol Danko.

"SNS dúfa, že prezident SR Ivan Gašparovič otvorí aj otázku súvisiacu s udeľovaním maďarského občianstva osobám, ktoré v Maďarsku nikdy nežili. V prípade tých, ktorí disponujú aj slovenským občianstvom, podľa slovenských zákonov toto občianstvo strácajú," podčiarkol predseda SNS. "Nie je možné, aby cudzí štátni príslušníci pôsobili vo vysokých štátnych funkciách, v orgánoch štátnej správy a samosprávy, v Slovenskej informačnej službe či v polícii, aby brali niektoré typy sociálnych dávok, za ktoré by malo v prípade svojich občanov prevziať zodpovednosť Maďarsko," vyhlásil Danko. Dodal, že je neprípustné, aby niekto nepriznal udelenie maďarského štátneho občianstva a aby Slovenská republika nevedela, koľko svojich občanov stratila.