Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SNS protestuje proti celoplošnému testovaniu, Hipš vyzýva na rozvahu

Na archívnej snímke predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR Jakub Kotian

Predsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Irena Bihariová na sociálnej sieti uviedla, že plošné testovanie musí byť súčasťou premysleného plánu.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Mimoparlamentná Slovenská národná strana protestuje proti celoplošnému testovaniu na nový koronavírus, ktorý v sobotu avizoval premiér Igor Matovič (OĽANO). Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš tvrdí, že ak má plošné testovanie vyjsť, je potrebné, aby premiér komunikoval smerom k občanom Slovenska s rozvahou a slušne.

"Matovič len zakrýva senzáciami svoju neschopnosť. Celoplošné testovanie nezaviedol ani jeden štát. Každý deň sa len ukazuje, aké nebezpečné je pre Slovensko, ak ho riadi človek nepripravený a nevyrovnaný, ktorý ohrozuje ekonomiku štátu a už aj zdravie ľudí," uviedla SNS. V stanovisku sa ďalej uvádza, že žiaden premiér v okolitých štátoch sa takto nespráva.

Hipš tvrdí, že ak má plošné testovanie vyjsť, je potrebné, aby premiér komunikoval smerom k občanom Slovenska s rozvahou a slušne. "Komunikujte s nami ako s občanmi, nie poddanými. Pomôže pokojné a zrozumiteľné vysvetlenie a racionálne argumenty. Nie plakanie, karhanie alebo hystéria," uviedol Hipš.

Predsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Irena Bihariová na sociálnej sieti uviedla, že plošné testovanie musí byť súčasťou premysleného plánu. "Oceňujeme snahu premiéra hľadať rázne a nekonvenčné cesty k vysporiadaniu sa s pandémiou. Napriek tomu nápad s plošným testovaním vyvoláva rad pochybností a nezodpovedaných otázok, ktoré môžu byť prekážkou jeho realizácie," uviedla. Súčasťou tohto plánu musí byť podľa nej najmä premyslená stratégia ďalšieho postupu po testovaní.

Celoplošné testovanie premiér oznámil bez toho, aby dokázal zodpovedať dôležité a praktické otázky, skonštatoval predseda Mosta-Híd László Sólymos. "Bez toho, aby sme poznali odpovede, bez toho, aby sme vedeli, čo bude nasledovať po testovaní, testovanie postaviť na hranu je zo strany Igora Matoviča maximálne nezodpovedné," podotkol. Ak bude Slovensko plošne testovať, tak musí byť na to pripravené perfektne, doplnil Sólymos. Nemôže si podľa neho dovoliť ďalšie chyby.

"To, že na Dušičky namiesto cintorínov pôjdeme na odberné miesta, ešte si viem predstaviť, lebo situácia je naozaj vážna," poznamenal.

Premiér v sobotu oznámil, že na Slovensku sa chystá plošné pretestovanie obyvateľov krajiny v súvislosti s ochorením COVID-19. Vláda sa na projekt pripravuje už tri týždne. Zatiaľ nie je jasné, či testovanie bude povinné alebo dobrovoľné.