Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

SNS: Vláda má presadzovať zastavenie predaja podielu SSE do zahraničia

Andrej Danko Foto: TASR/Martin Baumann

SNS pripomína, že v roku 2010 spôsobili povodne škody vo výške 695 miliónov eur.

Bratislava 8. júna (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) opäť žiada vládu SR, aby urobila všetko pre zastavenie predaja 49-percentného podielu Stredoslovenskej energetiky (SSE), a. s., Energetickému a průmyslovému holdingu, a. s. SNS vyzýva na opatrenia, ktoré by Slovensku zachovali v čo najvyššej miere energetickú bezpečnosť a stabilitu, ale umožnili by finančnú nezávislosť aj v iných oblastiach. Pre TASR to uviedol predseda SNS Andrej Danko.

"SNS už niekoľko raz upozornila na to, že predaj strategických - energetických (napríklad SPP) či vodárenských podnikov - zahraničným skupinám oberá Slovensko o zisky, ktoré tieto skupiny odvádzajú do zahraničia, a to takmer v takej výške, akú má rozpočet SR. Tieto peniaze by sa dali využiť oveľa účelnejšie na investovanie v Slovenskej republike, napríklad do protipovodňových opatrení či na elimináciu škôd po povodniach," vyhlásil Danko.

SNS pripomína, že v roku 2010 spôsobili povodne škody vo výške 695 miliónov eur. Vtedajšia slovenská vláda vyčlenila mimoriadne z rozpočtu na povodňovú situáciu 113 miliónov eur, čo bolo 0,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Aj súčasná vláda má rozpočtovú rezervu na krízové situácie, lenže by nemala presiahnuť 11 miliónov eur. Pokiaľ nepredvídané katastrofy postihnú Slovensko vo vyššej miere, suma potrebná na krytie škôd môže byť oveľa vyššia.

SNS upozorňuje, že povodne sužujú Slovensko každý rok a každý rok si žiadajú milióny na pokrytie škôd. Pritom najefektívnejšia eliminácia škôd je prevencia. V roku 2012 dostal Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) od štátu na údržbu vodných tokov asi 30 miliónov eur, ale rok predtým nedostal nič. "Tých 30 miliónov je však malé percento toho, čo by sa malo do údržby a prevencie vo všetkých regiónoch Slovenska investovať. Áno, Bratislavu zachránili tento rok protipovodňové opatrenia, ktoré stáli vyše 30 miliónov eur a 85 percent z nich financovala Európska únia. Lenže Bratislava nie je celé Slovensko. Veľká voda ohrozila a zničila a ďalej bude ohrozovať aj iné mestá a dediny, na ktoré sa v čase dobrého počasia zabúda. Navyše, tieto financie sa dostávajú oblúkom naspäť na Slovensko cez jeho platby do EÚ," tvrdí Danko.

Podľa SNS argument vlády, že EÚ pomôže postihnutým krajinám, čiže aj Slovensku, prostredníctvom Európskeho fondu solidarity (EFS), nie je dostatočný. "Jednak táto procedúra trvá minimálne rok - pritom škody sa musia odstraňovať hneď - a jednak, keďže podľa vyjadrenia eurokomisára pre rozpočet Janusza Lewandowského EÚ tieto peniaze nemá, bude treba rátať s oneskorením vyplácania a aj tak sa členovia EÚ budú musieť na túto pomoc vyzbierať," konštatuje Danko.

"SNS vyzýva na koncepčné opatrenia vlády a zmenu zákonov v tom zmysle, aby Slovensko ostalo sebestačné v čo najviac oblastiach, nestrácalo peniaze prostredníctvom únikov na ziskoch a daniach do zahraničia cez zahraničné spoločnosti a peniaze, ktoré by tak zostali pre Slovenskú republiku, by boli využité na zveľadenia problémových oblastí, ktorým chronicky chýbajú financie," uzatvára predseda SNS.