Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SNS vyzýva B. Kollára, aby nezavádzal verejnosť pri zmene ústavy

Na archívnej snímke Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Michal Svítok

Ak by šéf parlamentu podal návrh na skrátenie volebného obdobia NR SR, ako ho SNS vyzýva, podľa slov strany by sa tak nemuselo ani konať referendum.

Bratislava 8. júla (TASR) - Mimoparlamentná SNS tvrdí, že predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zavádza, keď hovorí, že do programu júlovej schôdze parlamentu zaradí návrh na zmenu Ústavy SR v súvislosti s referendom. Strana Kollára zároveň vyzvala, aby podal rovno návrh na skrátenie volebného obdobia parlamentu. TASR o tom informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

"Boris Kollár buď nepozná rokovací poriadok, alebo účelovo klame. Rokovací poriadok hovorí jasne, že pokiaľ NR SR prejednávala predmetný návrh zákona, čo sa dialo v júni, v predmetnej záležitosti nie je možné opätovné prerokovanie takého istého návrhu zákona. Boris Kollár má strach a účelovo zavádza verejnosť," tvrdí SNS. Ak by šéf parlamentu podal návrh na skrátenie volebného obdobia NR SR, ako ho SNS vyzýva, podľa slov strany by sa tak nemuselo ani konať referendum. "Voľby tak môžu byť, ako si to podstatná časť národa želá, už túto jeseň. Táto vláda ukázala svojím amaterizmom, že nie je schopná riadiť štát," podotkla SNS a poukázala na situáciu na hraniciach.



Predseda parlamentu na sociálnej sieti informoval, že chce zaradiť na júlovej mimoriadnej schôdzi cez procedurálny návrh zmeny legislatívy tak, aby sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách. "Urobila by to národná rada, prijali by sme zákon, prezidentka by referendum vypísala a v septembri, októbri, možno v novembri, by mohlo byť referendum," uviedol. Hovorí, že je to odpoveď na odporúčanie Ústavného súdu (ÚS) SR a prezidentky Zuzany Čaputovej. Referendum by podľa neho mohlo byť na jeseň.



Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu (7. 7.) uviedla, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie. Označila to za jedno z možných riešení po rozhodnutí Ústavného súdu SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.