Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SNS vyzýva Lengvarského, aby vysvetlil postup so Sputnikom

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský počas brífingu vo veľkokapacitnom vakcinačnom centre v priestoroch Národného futbalového štadióna 20. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Rezort zdravotníctva sa v súčasnosti zaoberá vakcínou Sputnik V.

Bratislava 20. mája (TASR) - Mimoparlamentná SNS vyzýva ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby vysvetlil, ako bude postupovať s očkovaciu látkou Sputnik V. Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo, že ruská vakcína je momentálne predmetom rokovaní.

Na Slovensku je podľa strany 200 000 kusov Sputnika V, ktorým uplynie záručná lehota najneskôr o dva mesiace. "O dva mesiace môžeme túto látku vyliať do Dunaja. Škoda, ktorá vznikne, bude minimálne päť miliónov eur," skonštatovala SNS. Tvrdí, že očkovacia látka mala byť odovzdaná ruskej strane, čo Slovensko odmietlo. Preto nesie za Sputnik V plnú zodpovednosť, aj keď nie jej vlastníkom.

"V prípade, ak minister zdravotníctva nebude konať, bude priamo zodpovedný za škodu uplynutia záručnej lehoty tejto očkovacej látky. Je škoda, že táto očkovacia látka leží na sklade a ministerstvo zdravotníctva nepredložilo žiadne systémové riešenia, ako chce postupovať," uviedla SNS.

Rezort zdravotníctva sa v súčasnosti zaoberá vakcínou Sputnik V. "Budeme v dostatočnom časovom predstihu informovať," potvrdila pre TASR hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.