Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SNS vyzýva poslancov, aby odmietli núdzový stav

NR SR, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podporou núdzového stavu podľa SNS poslanci podporia aj nesystémové kroky vlády.

Bratislava 23. februára (TASR) - Mimoparlamentná SNS vyzvala poslancov Národnej rady (NR) SR, aby v stredu (24. 2.) nepodporili predlžovanie núdzového stavu. Vládu SR zas vyzýva na podanie demisie, hovorí o potrebe odovzdať riadenie pandémie kolektívnemu orgánu tvorenému odborníkmi. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Za problém konania kabinetu Igora Matoviča (OĽANO) označila SNS stratu dôvery a neschopnosť riešiť problémy súvisiace s ochorením COVID-19.

"Jediným riešením je okamžité odovzdanie riadenia pandémie kolektívnemu orgánu, ktorý bol vytvorený z odborníkov, respektíve demisia tejto vlády. SNS teda vyzýva poslancov NR SR, aby hlasovali proti predĺženiu núdzového stavu," uviedla SNS s tým, že ide o nesystémové opatrenie. Tvrdí, že podporou núdzového stavu poslanci podporia aj nesystémové kroky vlády. Kritizuje aj týždenné testovanie na ochorenie COVID-19 a hovorí o pokusoch na občanoch. SNS tiež podotkla, že kabinet ignoruje odborníkov a príslušníkov samospráv. Myslí si, že stredajšie rokovanie parlamentu môže vytvoriť tlak na vládu, aby si konečne uvedomila zodpovednosť za životy na Slovensku a za aktuálnu situáciu.

Na podanie demisie už vládu vyzval aj expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú následne vyzval, aby do predčasných volieb menovala úradnícku vládu. Deklaroval, že ak by vznikla takáto vláda, mala by podporu jeho poslancov.

Vláda začiatkom mesiaca rozhodla o tom, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní. Na základe novelizovanej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní. Poslanci majú o predĺžení rokovať na schôdzi, ktorá sa začína v stredu.