Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Národné stredisko pre ľudské práva kritizuje rozhodnutie GP o ĽSNS

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prokuratúra podľa strediska bagatelizuje potrebu ochrany rovnosti, nediskriminácie a ľudských práv, ktoré sú súčasťou samotnej podstaty demokracie, na ktorú sa Žilinka odvoláva.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR nepodaním návrhu na rozpustenie parlamentnej strany ĽSNS legitimizuje nenávistné ideológie. Vyhlásilo to Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP), ktoré zásadne nesúhlasí so stanoviskom generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Prokuratúra podľa strediska bagatelizuje potrebu ochrany rovnosti, nediskriminácie a ľudských práv, ktoré sú súčasťou samotnej podstaty demokracie, na ktorú sa Žilinka odvoláva. SNSĽP tvrdí, že vo svojom stanovisku kladie GP právo extrémistických skupín slobodne sa združovať nad potrebu ochrany základných práv a slobôd všetkých ľudí.

"Argumentácia o nedostatočnom politickom výtlaku, aktuálnych volebných preferenciách či koaličnom potenciáli ĽSNS je nielen v rozpore s názorom popredných expertov a expertiek, ale v zdravej demokratickej spoločnosti by mala byť aj úplne irelevantná," skonštatovalo stredisko. Prítomnosť extrémistických hnutí v parlamente je podľa neho manifestáciou ich politickej relevancie a prispieva k radikalizácii spoločenskej diskusie.

"Je na mieste otázka, ako zjemňovanie rétoriky členov strany a technická úprava jej stanov môžu v očiach generálneho prokurátora budiť dojem o upustení ĽSNS od extrémistických tendencií," poznamenalo stredisko. Viaceré verejné vyhlásenia a trestné stíhania členov strany totiž podľa neho vrhajú zásadný tieň pochybností na toto tvrdenie. SNSĽP tvrdí, že pri pravicovo extrémistických stranách nestačí posudzovať len explicitné ohrozenie demokracie, ale najmä podprahové spochybňovanie jej základných princípov.

Výkonná riaditeľka SNSĽP Silvia Porubänová poukázala na to, že akákoľvek ďalšia legitimizácia nenávistných hnutí predstavuje ohrozenie jedného z kľúčových pilierov demokracie, ktorým sú ľudské práva. "V liberálnej demokracii by spomínané hnutia nemali mať taký priestor, aký je im poskytovaný dnes. Práve naopak. Myšlienky nenávisti musíme systematicky vytláčať na okraj spoločenskej debaty," uviedla.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nepodá návrh na rozpustenie ĽSNS. GP SR uviedla, že politická strana ĽSNS nemá reálny potenciál a príležitosť zrealizovať politické zmeny ohrozujúce demokraciu, a teda nehrozí bezprostrednosť rizika pre demokraciu. GP SR konštatuje, že boli zohľadnené aj také kritériá, ako veľkosť strany, rozkol v strane, koaličný potenciál, počet poslancov v Národnej rade SR, ale aj takzvaný výtlak.