Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SNSĽP pozitívne vníma aktuálne rozhodnutia súdov proti extrémizmu

Na snímke vpravo poslanec NR SR Milan M. (ĽSNS) prichádza na odvolacie konanie na Najvyšší súd (NS) SR, ktorý bude rozhodovať o kauze jeho extrémistických výrokov 2. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Milan Mazurek z ĽSNS prišiel v utorok (3. 9.) o svoj poslanecký mandát v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) pozitívne hodnotí aktuálny vývoj rozhodovania súdov. Hovorí, že vyslali jasný signál spoločnosti, že nacistické a rasistické prejavy nemajú miesto v demokratickom štáte. Riaditeľka SNSĽP Katarína Szabová vyzýva ľudí, aby sa vymedzili proti myšlienkam rasovej nadradenosti a proti hnutiam, ktoré takéto myšlienky hlásajú.

"Prejavy, v ktorých sú príslušníci menšín označovaní za parazitov a asociálov, hajlovanie a beztrestné správanie sa privilegovaných, nebezpečne pripomínajú obdobie nacistickej totality. Pod rúškom demokratickej slobody prejavu sa do spoločnosti dostávajú idey rasovej nadradenosti," uviedlo stredisko pre ľudské práva vo svojom stanovisku.

Pripomína, že sloboda prejavu a názoru v demokracii nie je bezhraničná. "Hranice slobody prejavu určuje zákonný rámec, Trestný zákon nevynímajúc. Verejne prezentované nenávistné prejavy môžu byť vyjadrením názoru, no takéto názory sú často priamo v rozpore so základnými právami a slobodami tých, proti ktorým tieto prejavy smerujú."

Milan Mazurek z ĽSNS prišiel v utorok (3. 9.) o svoj poslanecký mandát v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia. V roku 2016 sa mal v rádiu hanlivo vyjadrovať na adresu Rómov. Mazureka odsúdil Najvyšší súd SR na peňažný trest vo výške 10.000 eur.

Špecializovaný trestný súd tiež v utorok uznal za vinného Ivana K. mladšieho, obvineného z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd a uložil mu peňažný trest vo výške päť tisíc eur. Po finále Slovenského pohára vo futbale mal Ivan K. ml. použiť nemecký nacistický pozdrav na Štadióne Antona Malatinského v Trnave. Rozhodnutie nie je právoplatné.