Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SNSĽP: Pri zobrazovaní sexuálneho obťažovania médiá zabúdajú na obete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V médiách sa podľa strediska málo vyskytuje hĺbkové spracovanie problematiky.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Pri zobrazovaní sexuálneho obťažovania a násilia na ženách sa v médiách zabúda na obete. Problémom médií je aj zľahčovanie jednotlivých prípadov prostredníctvom nesprávneho pomenovania. Chýba tiež hĺbkové spracovanie problematiky. Upozornilo na to Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP).

"Často sa stáva, že sexuálne trestné činy sú označované ako sexuálne obťažovanie, čo môže spôsobovať nesprávne pochopenie problematiky verejnosťou. V zahraničnom spravodajstve sa až v 32 percentách správ prebratých zo zahraničných tlačových agentúr ako sexuálne obťažovanie označujú prípady, ktoré podľa slovenského právneho poriadku predstavujú sexuálny trestný čin," spresnilo.

SNSĽP tiež upozornilo, že v rámci násilia na ženách sa v médiách najčastejšie vyskytujú prípady fyzického a sexuálneho násilia, v oboch prípadoch najmä najextrémnejšie formy ako vražda a znásilnenie. "Bežnejšie a častejšie sa vyskytujúce formy násilia sa tak v médiách vyskytujú zriedkavejšie a preto následne nemusia byť rozpoznávané ako násilie," doplnilo.

V médiách sa podľa strediska málo vyskytuje hĺbkové spracovanie problematiky. "Rovnako sa pomerne málo hovorí o sexuálnom obťažovaní ako o forme diskriminácie a len v malom percente sledovaných článkov sa hovorí o Stredisku ako národnom antidiskriminačnom orgáne, ktoré práve takéto prípady aj právne rieši," skonštatovalo.

Povzbudilo preto médiá, aby pri informovaní o násilí na ženách a sexuálnom obťažovaní využívali korektný jazyk voči obetiam. Pri pomenovaní skutku je podľa neho potrebné zobrazovať dané témy v ľudskoprávnej a rodovej perspektíve. "Účelom zobrazovania násilia a obťažovania by nemalo byť vyvolanie senzácie, ale scitlivovanie verejnej diskusie, odbúravanie stereotypov a predchádzanie zľahčovaniu problematiky," dodalo.