Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SNSĽP: Tehotné ženy by mali mať možnosť prioritného očkovania

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Stredisko sa už s otázkou ich možnej priorizácie obrátilo na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, hovorí o opomenutí tejto rizikovej skupiny.

Bratislava 5. mája (TASR) - Tehotné ženy by mali mať možnosť prioritného očkovania proti ochoreniu COVID-19. Myslí si to Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP). Stredisko sa už s otázkou ich možnej priorizácie obrátilo na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, hovorí o opomenutí tejto rizikovej skupiny.

"Napriek tomu, že očkovanie tehotných žien je v súčasnej dobe možné, považuje stredisko za nevyhnutné vyriešiť otázku možného uprednostnenia tejto skupiny, a to vzhľadom na rizikovosť tehotenstva z dôvodu možného ťažšieho priebehu ochorenia," uvádza SNSĽP.

Stredisko si podľa vlastných vyjadrení uvedomuje potrebu opatrnosti pri riešení otázky očkovania tehotných žien zodpovednými orgánmi. Považuje však za dôležité, aby tým ženám, ktoré sa v tehotenstve chcú dať zaočkovať, bolo očkovanie sprístupnené. A to v súlade s princípom rovnosti a nediskriminácie, tak ako iným rizikovým skupinám obyvateľstva.

„Bezpečnosť je pre nás na prvom mieste, preto ak budú komplexné odporúčania a podložená bezpečnosť očkovania matky a dieťaťa, ministerstvo zdravotníctva k tomuto kroku bez problémov pristúpi," reagovala pre TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.