Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort investícií: K eurofondom sme mali so ZMOS množstvo stretnutí

Na snímke vicepremiérka a ministerka regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Foto: TASR - Maroš Černý

V rokoch 2020 a 2021 sa uskutočnilo množstvo bilaterálnych stretnutí so zástupcami ZMOS-u, ako aj samostatné rokovania vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí).

Bratislava 28. júla (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR uskutočnilo na tému eurofondov so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) množstvo bilaterálnych stretnutí. Uviedol to pre TASR Andrej Ďuríček z odboru komunikácie MIRRI v reakcii na utorkové (27. 7.) vyjadrenia ústredného riaditeľa kancelárie ZMOS-u Michala Kaliňáka.

"Na príprave Partnerskej dohody a Operačného programu (OP) Slovensko dlhodobo a intenzívne pracujeme. V rokoch 2020 a 2021 sa uskutočnilo množstvo bilaterálnych stretnutí so zástupcami ZMOS-u, ako aj samostatné rokovania vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) s predsedom ZMOS-u," priblížil Ďuríček.

Informoval, že návrh Partnerskej dohody vznikal participatívnym spôsobom. Prvýkrát v histórii sa na ňom v takomto rozsahu zúčastnili tiež zástupcovia samospráv ZMOS, SK8 a Únie miest Slovenska.

Podčiarkol, že implementačná štruktúra nového OP je predmetom niekoľkomesačných diskusií so všetkými kľúčovými partnermi. Existuje podľa neho široká zhoda odborníkov na tom, že je potrebné odstrániť 'košatú' byrokratickú štruktúru, ktorá v programovom období 2014 až 2020 pozostáva zo 17 sprostredkovateľských orgánov súčasného Integrovaného regionálneho operačného programu. Ako dodal, je to najkomplikovanejšia štruktúra v celej Európskej únii, a aj preto Slovensko čerpalo eurofondy pomaly.

Regionálne centrá podľa Ďuríčka predstavujú komplexný servis eurofondov na jednom mieste, v duchu idey prezentovanej ZMOS-om. Uvedenú štruktúru pravidelne MIRRI negociuje s Európskou komisiou (EK), ktorá ma na ňu pozitívny názor, čo bolo aj zo strany EK niekoľkokrát otvorene prezentované.

"Veríme, že sa so zástupcami ZMOS stretneme na ďalších rokovaniach, kde implementačnú štruktúru vo veľmi krátkej dobe doladíme. ZMOS je a bude pre nás veľmi dôležitým partnerom pri rokovaniach o budúcnosti eurofondov," zdôraznil Ďuríček.

Pre efektívny manažment miestnych akčných skupín (MAS), ktoré spadajú pod gesciu MIRRI, od októbra 2020, ministerstvo zaviedlo už 19 opatrení s reálnym dosahom na urýchlenie prijímania projektov a následného čerpania.

"Operačný program Slovensko nepočíta s vyčlenením samostatnej alokácie pre MAS v programovom období 2021 až 2027, pretože zdroje koncentrujeme na 8 regiónov (integrované územné investície) a 17 jadrových miest udržateľného mestského rozvoja," spresnil Ďuríček.

"Situáciu s nárastom cien tovarov a služieb intenzívne analyzujeme. MIRRI požiadalo Úrad verejného obstarávania o usmernenie k nárastu cien v stavebníctve, ktorý je dôsledkom mimoriadnej pandemickej situácie," dodal Ďuríček.

Kaliňák zo ZMOS-u 27. júla informoval, že združenie sa listom obrátilo na MIRRI SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, v ktorom upozorňuje na mimoriadne vážne problémy s končiacim sa eurofondovým obdobím aj s nábehom na nové programové obdobie európskych štrukturálnych a investičných a fondov (EŠIF).

Združenie podľa Kaliňáka za najdôležitejšie považuje, aby sa riadiace orgány zaoberali podanými projektami, ktoré majú "na stole", stanovením termínu na vydanie rozhodnutia v prípade podaných projektov cez MAS na Pôdohospodársku platobnú agentúru.