Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sobáše a krsty sa konať môžu, platia však kapacitné obmedzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po novom bude v červenej až čiernej farbe okresu platiť pre režim OTP (očkovaní/po prekonaní ochorenia/testovaní na ochorenie COVID-19) a režim základ jednotný limit.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Obrad sobáša či krstu bude možné organizovať vo všetkých farbách okresov. Vzhľadom na farbu a zvolený režim (OP, OTP, základ) však platia kapacitné obmedzenia. Na obrad pohrebu počet ľudí limitovaný nie je. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upravujúcej organizáciu hromadných podujatí, ktorá platí od pondelka (22. 11.). Vyhláška reaguje na novú verziu COVID automatu.

Po novom bude v červenej až čiernej farbe okresu platiť pre režim OTP (očkovaní/po prekonaní ochorenia/testovaní na ochorenie COVID-19) a režim základ jednotný limit. Sobáša či krstu sa tak bude môcť zúčastniť maximálne šesť osôb. V prípade, že sa udalosti zúčastnia iba plne zaočkovaní alebo osoby, ktoré ochorenie prekonali (režim OP), pre červené okresy platí limit 200, pre bordové 100 a pre čierne 50 ľudí. Ak si organizátor zvolí režim OP, je nutné ohlásiť podujatie na miestnom príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom, pričom je potrebné uviesť presný čas a miesto jeho konania.

V oranžových okresoch bude v režime OTP povolená maximálna kapacita 25 percent v interiéri a 50 percent v exteriéri. Ak nie je možné určiť kapacitu, v exteriéri môže byť najviac 1000 osôb a v interiéri 500. Ak sa bude obrad či krst konať bez ohľadu na očkovanie či test (režim základ), v exteriéri bude maximálna povolená kapacita 50 percent v priestore na sedenie (do 200 osôb) a maximálne 100 ľudí v priestore na státie. V interiéri môže stáť maximálne 50 osôb, priestor na sedenie môže byť naplnený najviac na 15 percent kapacity.

"Organizátor je v oranžovej až čiernej farbe okresu povinný uchovávať zoznam a kontakty na účastníkov 14 dní po skončení podujatia, po 14 dňoch je povinný ich zničiť. Táto povinnosť neplatí v oranžových okresoch pre podujatia v režime OTP alebo výlučne zaočkovaní," priblížil úrad.

Pre zelené okresy bude v režime OTP maximálna povolená kapacita na státie 50 percent, na sedenie 75. Ak nie je možné určiť kapacitu, môže byť najviac 5000 osôb v exteriéri a 2500 v interiéri. V režime základ bude môcť byť priestor na státie zaplnený najviac na 50 percent, priestor na sedenie maximálne na 75 percent kapacity. V exteriéri však bude môcť byť najviac 1000 osôb, v interiéri 500. V zelených okresoch a oranžových okresoch pre režim OP kapacitný limit neplatí.