Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na webe sčítania možno nájsť informačné letáky v menšinových jazykoch

Ilustračné foto. Foto: EASYFOTO TASR - Ladislav Vallach

Sčítanie sa bude realizovať elektronicky a prvýkrát integrovanou formou, teda sčítanie, ktoré spojí údaje získané od obyvateľov, z vybraných administratívnych zdrojov a registrov.

Bratislava 25. januára (TASR) – Na oficiálnej stránke Sčítania obyvateľov, bytov a domov 2021 možno nájsť letáky v menšinových jazykoch, ktoré v spolupráci so Štatistickým úradom SR pripravil Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny. „Odporúčam pre samosprávy a menšinové organizácie ich vytlačiť a propagovať dôležitosť sčítania," uviedol vládny splnomocnenec László Bukovszky.

Letáky sú okrem slovenskej verzie v 11 jazykových mutáciách (maďarská, česká, rómska, rusínska, ukrajinská, srbská, chorvátska, nemecká, poľská, ruská, bulharská), teda v jazykoch oficiálne uznaných za menšinové jazyky podľa Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov.

Letáky informujú o dôležitosti sčítania medzi obyvateľmi národnostných menšín a využitia dát v oblasti národnostného školstva a kultúry i jazykových práv. Varujú tiež pred hoaxmi, ktoré zneužívajú nevedomosť o otázkach Sčítania obyvateľov, bytov a domov a upozorňujú aj na možnosť označiť v dotazníku aj druhú národnosť.

Splnomocnenec zdôrazňuje, že podotázka na ďalšiu národnosť nie je o spochybňovaní identity ľudí ani o vnútení priznania dvoch národností.

„Cieľom zakomponovania podotázky bolo, aby sme dali možnosť vyjadriť svoj vzťah k menšinovej identite aj tým osobám, ktoré napríklad nežijú v kompaktnom menšinovom prostredí, ktoré zasiahla asimilácia alebo žijú v národnostne zmiešanej rodine," priblížil Bukovszky.

Pripomína, že k zavedeniu podotázky prišlo po odbornej diskusii, ktorá bola zrealizovaná ešte pred zostavením formulára za účasti delegovaných odborníkov zo strany národnostných menšín. Vychádzalo sa z medzinárodných odporúčaní Rady Európy.

Sčítanie obyvateľov v rámci Sčítania obyvateľov, bytov a domov 2021 je naplánované na obdobie od 15. februára do 31. marca 2021. Vzhľadom na pandemickú situáciu sa posúva termín tzv. asistovaného sčítania, pri ktorom nemá občan možnosť sám vyplniť elektronický dotazník a potrebuje využiť kontaktné miesto či pomoc tzv. sčítacích asistentov. Asistované sčítanie sa v zmysle novely zákona začne od 1. apríla a potrvá najneskôr do 31. októbra 2021.

Sčítanie sa bude realizovať elektronicky a prvýkrát integrovanou formou, teda sčítanie, ktoré spojí údaje získané od obyvateľov, z vybraných administratívnych zdrojov a registrov. Okrem zjednodušenia administratívy to má prispieť k presnejším údajom.