Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Sobotné doplňujúce voľby budú za prísnych protiepidemických opatrení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Voliči, ktorým je nariadená domáca izolácia, nemôžu voliť osobne ani prostredníctvom prenosnej volebnej schránky.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Sobotné (3. 10.) doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí budú sprevádzať prísne protiepidemické opatrenia. Dohliadať na ne má okrsková volebná komisia. Za nedodržanie opatrení hrozia sankcie.

"Voliči budú môcť vstupovať do volebnej miestnosti len s ochranným rúškom alebo iným vhodným prekrytím nosa a úst, pri vstupe si musia vydezinfikovať ruky a dbať sa bude aj na limitovaný počet voličov vo volebnej miestnosti," uviedli pre TASR z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. Voliči, čakajúci pred volebnou miestnosťou, budú musieť dodržiavať dvojmetrové odstupy a nos aj ústa mať prekryté ochranným rúškom.

Voliči, ktorým je nariadená domáca izolácia, nemôžu voliť osobne ani prostredníctvom prenosnej volebnej schránky. Majú prekážku práva voliť, spočívajúcu v obmedzení osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

V prípade nedodržania poriadku a hygienických opatrení je predseda okrskovej volebnej komisie povinný zjednať nápravu, ak to nebude možné, musí to ohlásiť polícii. "Voličovi za neuposlúchnutie dodržiavania protiepidemických opatrení, ako aj za porušenie nariadenej izolácie môže príslušník Policajného zboru na mieste uložiť pokutu v blokovom konaní až do výšky 1000 eur," dodal rezort vnútra.

K volebným schránkam by malo prísť viac ako 32.000 voličov. Starostov či poslancov si budú voliť v 48 obciach. Doplňujúce voľby sa vyhlasujú, ak sa v niektorej obci nekonali, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Zákon tiež stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné.