Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Chrípka trápi SR: Zákazy návštev v nemocniciach, zatvorené školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Chrípková epidémia sa postupne rozširuje po Slovensku.

Prešov 4. februára (TASR) – V súvislosti so zvýšeným výskytom prípadov chrípky, chrípke podobných ochorení (CHPO) a akútnych respiračných ochorení (ARO) sú na všetkých oddeleniach Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove zakázané návštevy.

Ako TASR informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková, dôvodom je ochrana zdravia hospitalizovaných pacientov. Zákaz platí od utorka do odvolania.

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove bolo v piatom týždni hlásených 11.305 chorých na ARO, čo predstavuje 33,2-percentný nárast chorobnosti v porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom.

"Z celkového počtu ARO bolo hlásených 1469 chorých na CHPO, čo predstavuje 109,7-percentný nárast chorobnosti v porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom," informovala Alžbeta Vypušťáková z oddelenia epidemiológie RÚVZ v Prešove.

Najviac chorých na ARO boli deti do päť rokov a v prípade CHPO to boli šesť až 14-ročné deti. Z celkového počtu 295 hlásených komplikácií bolo 211 sinusitíd.


Gymnázium v Sobranciach vyhlásilo chrípkové prázdniny



Pre akútne respiračné ochorenia (ARO), chrípku a chrípke podobné ochorenia preruší gymnázium v Sobranciach na tri dni výchovno-vzdelávací proces. Chrípkové prázdniny vyhlásili na škole od stredy do nedele (5. - 9. 2.), žiaci sa do lavíc vrátia v pondelok (10. 2.). Informovala o tom vedúca komunikačného oddelenia Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

Ako Terezková uviedla, chorobnosť sobranských gymnazistov v utorok stúpla na 31,5 percenta. "Z 273 žiakov tejto školy chýba z dôvodu chrípky a chrípke podobných ochorení 86 žiakov," konkretizovala. Aktuálne je táto škola jedinou v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, ktorá chrípkové prázdniny vyhlásila.

Minulý týždeň boli ARO dôvodom prerušenia vzdelávacieho procesu na 64 školách v KSK. V 41 prípadoch išlo o materské a v 23 o základné školy. V okrese Sobrance sa ich nachádzalo deväť.


Aj nemocnica Zvolen vydala kvôli chrípke zákaz návštev



Pre značný vzostup chorobnosti na respiračné ochorenia a chrípku a na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) platí na oddeleniach Nemocnice Zvolen od piatka až do odvolania zákaz návštev.

"Ide o preventívne opatrenie, ktorého platnosť bude ukončená po zlepšení epidemiologickej situácie," uviedla pre TASR Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá zvolenskú nemocnicu spravuje.

Už od stredy (29.1.) platí zákaz návštev na všetkých oddeleniach aj v najväčšej nemocnici v Banskobystrickom kraji - Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici.

V Rooseveltovej nemocnici platí od stredy zákaz návštev



Od stredy (29. 1.) platí zákaz návštev na všetkých oddeleniach Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Nemocnica o tom informovala príbuzných hospitalizovaných pacientov vo štvrtok prostredníctvom sociálnej siete.



Zdravotnícke zariadenie muselo k tomu pristúpiť na základe aktuálnej epidemiologickej situácie v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) a na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Zákaz platí do odvolania.

V BBSK je z týždňa na týždeň viac chorých, čo epidemiológovia predpokladali. Podľa Márie Tolnayovej, hovorkyne RÚVZ, výskyt akútnych respiračných ochorení v kraji v uplynulom týždni stúpol viac ako o 15 percent a výskyt chrípky a jej podobných ochorení bol minulý týždeň v porovnaní s týždňom predtým vyšší takmer o tretinu.