Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Nová platforma Auti 8 chce pomáhať autistom a ich rodinám

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na Slovensku výrazne absentuje systémová pomoc rodinám detí s autizmom, ktorá musí byť podľa jej slov medzirezortne prepojená a regionálne dostupná.

Bratislava 24. júna (TASR) – Na Slovensku vznikla nová platforma autistických organizácií Auti 8. Jej cieľom je otvoriť diskusiu a zlepšiť kvalitu života ľudí s autizmom a ich rodín na Slovensku. Jej zakladatelia na štvrtkovej tlačovej konferencii predstavili memorandum ako dokument základných požiadaviek autistických organizácií smerom k štátu a verejnosti.

Memorandum sa dotýka oblasti včasnej intervencie, zdravotníckej starostlivosti, vzdelávania, podpory rodiny a sociálnych služieb pre deti a dospelých s poruchami autistického spektra (PAS). Podporilo ho takmer 50 odborných organizácií z celého Slovenska.

Líder platformy Auti 8 Filip Vagač uviedol, že na individuálnej, ale aj inštitucionálnej báze pracujú s deťmi a dospelými s autizmom, rovnako aj s ich rodinami v snahe zvyšovať kvalitu a dôstojnosť ich životov.

„Jednotlivo nie sme takí silní ako spolu. Aj preto prichádzame s myšlienkou založenia celoslovenskej platformy na pomoc osobám s autizmom a ich rodinám, v ktorej máme ambíciu združiť odborníkov aj odborné inštitúcie, organizácie, občianske združenia a centrá, ktoré sa tejto problematike venujú," povedal.

Eva Turáková zo Súkromnej spojenej školy v Prešove priblížila, že podľa odhadov žije na Slovensku približne 54.000 ľudí s autizmom, pričom ich počet sa zvyšuje. Tvrdí, že na Slovensku výrazne absentuje systémová pomoc rodinám detí s autizmom, ktorá musí byť podľa jej slov medzirezortne prepojená a regionálne dostupná.

„Teraz sa spájame, aby náš hlas bolo počuť a aby sme spoločne s participáciou štátu vytvárali systémové a dlhodobé riešenia pre všetky naše deti a ich rodiny," dodala.