Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Aké dôsledky na nás mala pandémia? Otázkou sa zaoberali vedci zo SAV

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Kým zo začiatku sme boli svedkami mnohých prosociálnych aktivít a vysokej spolupatričnosti obyvateľstva, postupne sa začali v spoločnosti presadzovať negatívne naratívy, uviedla Vladimíra Čavojová.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Odborníci z oblasti spoločenských vied vydali zborník vedeckých príspevkov s názvom Prežívanie a dôsledky pandémie COVID-19 na Slovensku: Pohľad sociálnych vied. Autorský tím publikácie tvoria vedci z Centra spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied (SAV), sociologického ústavu a ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Počas pandemických rokov 2020 a 2021 skúmali viaceré aspekty prežívania tejto mimoriadnej situácie občanmi Slovenska. Svoje výsledky a zistenia ponúkajú verejnosti bezplatne online.

"Kým zo začiatku sme boli svedkami mnohých prosociálnych aktivít a vysokej spolupatričnosti obyvateľstva, postupne sa začali v spoločnosti viac presadzovať negatívne naratívy, ktoré vedú k prejavom nepriateľstva, agresivity a polarizácii spoločnosti," vysvetlila spolueditorka zborníka Vladimíra Čavojová z Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Ako rôzne hoaxy, falošné správy či priamo konšpiratívne tvrdenia, ktoré sa v tomto období objavili, sa podieľali na zhoršovaní celkovej atmosféry v spoločnosti, sťažovali prácu zdravotníkom aj iným profesiám v priamom kontakte s ľuďmi.

Zborník obsahuje desať príspevkov od 13 autorov pôsobiacich na spoločenskovedných ústavoch SAV. Texty reflektujú dosahy pandémie v rôznych oblastiach spoločenského fungovania. Čitatelia sa môžu oboznámiť napríklad o tom, ako prežívali stres počas pandémie pracovníci záchranných zdravotných služieb, o faktoroch, ktoré vplývali na mieru prežívaného stresu a depresívnych pocitov, o vzťahu postojov a názorov na ochotu zaočkovať sa, či o zmenách v populačnom vývoji Slovenska v čase pandémie. Autorské tímy sa zamerali aj na identifikáciu zraniteľných skupín ohrozených finančnou úzkosťou a finančnými ťažkosťami spôsobenými pandémiou a skúmali ako súvisí dôvera vo vládu s dodržiavaním protipandemických opatrení.