Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sociálny výbor sa bude situáciou v DSS zaoberať vo štvrtok

Na snímke poslanec NR SR Erik Tomáš (SMER-SD). Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa Erika Tomáša pribúdajú prípady nakazených aj v ďalších zariadeniach.

Bratislava 22. apríla (TASR)- Parlamentný sociálny výbor sa bude zaoberať situáciou v domovoch sociálnych služieb na Slovensku vo štvrtok (23. 4.). Informoval o tom poslanec Smeru-SD Erik Tomáš. Strana iniciovala zvolanie tohto výboru po tom, ako sa v Domove sociálnych služieb v Pezinku vyskytli prípady nákazy novým koronavírusom.

Podľa Tomáša pribúdajú prípady nakazených aj v ďalších zariadeniach. "Budeme sa pýtať, kto zanedbal starostlivosť o týchto najzraniteľnejších ľudí. Budeme žiadať vyvodenie zodpovednosti, ale hlavne chceme pripraviť súhrn sociálnych systémových opatrení, ktorý by zabránil podobným situáciám aj v ďalších domovoch sociálnych služieb," vyhlásil Tomáš.

Doterajšie opatrenia vlády v tomto smere podľa neho nie sú dostatočné. "Aj odborníkom z tejto oblasti pripadajú ako nedostatočné. Chcem upozorniť na fakt, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) predtým, ako vypukla situácia v Domove sociálnych služieb v Pezinku, neurobil prakticky nič. Potom, keď vypukla, tak tvrdil, že nie je v kapacitách štátu testovať všetkých zamestnancov domovov sociálnych služieb, a nakoniec pod tlakom okolností konštatoval, že predsa len týchto zamestnancov testovať budú, ale tými 'čínskymi zlými testmi', ktoré chcel hádzať do Dunaja," povedal Tomáš.

Strana Smer-SD žiada, aby boli testovaní nielen zamestnanci domovov, ale aj všetci klienti domovov sociálnych služieb a boli pravidelne kontrolovaní. "Toto je najzraniteľnejšia skupina ľudí a pokiaľ neprijmeme razantnejšie opatrenia, tak budú zomierať ďalší ľudia. V Pezinku už zomrelo osem ľudí a, bohužiaľ, ďalší sú vo vážnom stave," dodal Tomáš.