Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sokoliarstvo je ďalším zápisom SR v reprezentatívnom zozname UNESCO

Na snímke sokoliarka s výrom skalným. Foto: TASR

Sokoliarstvo ako medzinárodná nominácia bolo na reprezentatívny zoznam zapísané v roku 2016.

Bratislava/Paríž 14. decembra (TASR) – Sokoliarstvo sa stalo ôsmym prvkom, ktorý má Slovensko zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) ľudstva. V utorok o tom v rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, ktorí schválili rozšírenie pôvodnej 18-člennej nominačnej skupiny o ďalších šesť krajín vrátane Slovenska. TASR o tom informovali z Centra pre tradičnú ľudovú kultúru (CTĽK) Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK).

Sokoliarstvo ako medzinárodná nominácia bolo na reprezentatívny zoznam zapísané v roku 2016. Na jar 2020 požiadalo Slovensko a ďalších päť krajín - Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Kirgizsko a Poľsko - o rozšírenie skupiny, ktorých sa týka zápis. Po schválení ide zatiaľ o najväčšiu nomináciu v Reprezentatívnom zozname NKD ľudstva.

"Za vypracovaním nominácie za SR stojí tím zložený z pracovníkov CTĽK, Ministerstva kultúry SR a v neposlednom rade komunita sokoliarov zo Slovenskej republiky," uviedol riaditeľ CTĽK Miroslav Hanák. "Nominácia zdôrazňuje spoločné dedičstvo spájajúce spoločenstvá a štáty na miestnej, národnej a medzinárodnej úrovni. Poukazuje na to, že Dohovor na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO z roku 2003 podporuje spoločnú ochranu prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva presahujúcich jazykové a štátne hranice, čím podporuje dialóg a porozumenie," zdôraznil Hanák.

Sokoliarstvo je odteraz prvkom vo svetovom zozname, ktorý spája Saudskú Arábiu, Nemecko, Rakúsko, Belgicko, Spojené arabské emiráty, Španielsko, Francúzsko, Maďarsko, Taliansko, Maroko, Kazachstan, Mongolsko, Pakistan, Portugalsko, Katar, Sýriu, Južnú Kóreu, Českú republiku, Slovensko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Kirgizsko a Poľsko.

V tomto roku sa malo rozhodovať aj o ďalšej medzinárodnej nominácii, ktorej súčasťou je SR, a tou sú Tradície spojené s chovom koní plemena lipican. "Vzhľadom na veľké množstvo predložených nominácií sa hodnotenie tohto prvku presunulo na nasledujúci rok," vysvetlil Hanák.