Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sólymos: Ak neuspejeme, môže to znamenať koniec menšinovej politiky

László Sólymos, archívne foto. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Sólymos doplnil, že musia urobiť všetko, čo je v ich silách, aby opäť zastúpili inštitucionálne parlamentné zastúpenie národnostných menšín a Maďarov žijúcich na Slovensku.

Bratislava 25. marca (TASR) - Ak v septembri neuspejeme, môže to znamenať koniec menšinovej politiky a politického zoskupenia, ktoré sme založili pred necelými dvoma rokmi. Vyhlásil to László Sólymos z mimoparlamentnej strany Aliancia po skončení sa predvolebného zasadnutia platformy Most-Híd. Najbližšie parlamentné voľby budú podľa neho míľnikom pre menšinovú politiku na Slovensku.

"Je len a len na nás, či v septembri začneme písať novú kapitolu alebo tento príbeh ukončíme," zdôraznil. Doplnil, že musia urobiť všetko, čo je v ich silách, aby opäť zastúpili inštitucionálne parlamentné zastúpenie národnostných menšín a Maďarov žijúcich na Slovensku.

Platforma Most-Híd bude presadzovať, aby Aliancia a Maďarské fórum išli do predčasných volieb spoločne. "V záujme dohody sme pripravení aj na kompromisy," potvrdil Sólymos. Považujú za prijateľné, aby názov strany zmenili na Aliancia – Maďarské fórum, ako to malo v požiadavkách Maďarské fórum.

Na zasadnutí sa venovali aj aktuálnemu politickému dianiu doma i v zahraničí. "Jednohlasne odsudzujeme Vladimira Putina a vojnu, ktorú na Ukrajine rozpútal," uviedol Sólymos. Podľa nich chce Putin zničiť nielen Ukrajinu, ale chce rozbiť aj základy stability Európy a jej bezpečnosti.

K súčasnej politickej situácii na Slovensku sa vyjadril Konrád Rigó, podľa ktorého nastal čas, aby poverená vláda bola nahradená úradníckou. "Napriek tomu, že odzneli obrovské sľuby, Igor Matovič (OĽANO) a jeho vláda nepriniesla nič iné, len chaos a v oblasti menšinovej politiky za sebou zanechali smršť," povedal. Dočasne poverená vláda podľa neho ukázala, že nie je schopná riadiť štát.

Priblížil, že medzi ich priority patrí zákon o postavení národnostných menšín. Rigó poukázal, že pôvodne bol v programovom vyhlásení tejto vlády, ale tá ho nedokázala naplniť. Strana okrem toho navrhuje vznik fondu na modernizáciu národnostných škôl. Jej cieľom je tiež zvýšiť podporu nezávislej kultúry a vytvoriť novú štátnu inštitúciu Artminor.

Za dôležité považuje napríklad aj zníženie päťpercentnej hranice zvoliteľnosti pri parlamentných voľbách na tri percentá. "Vidíme, že na Slovensku päťpercentná hranica neodradí extrémistické sily a extrémne strany od toho, aby sa pokúsili o vstup do parlamentu," ozrejmil Rigó. Pre rôzne menšinové strany je však podľa neho päťpercentná hranica, ktorú potrebujú prekročiť na vstup do parlamentu, problémová. Doplnil, že jej zmena by mohla prispieť k vyššej úrovni demokracie na Slovensku.

Počas sobotného zasadnutia sa predsedníctvo strany rozšírilo aj o nových členov, medzi ktorými sú Štefan Vavrek, Peter Pandy a Zoltán Horváth.