Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Sólymos víta spustenie zálohovania PET fliaš a plechoviek

Na archívnej snímke László Sólymos. Foto: TASR Pavel Neubauer

Z odpadu sa stáva recyklovateľná surovina, vďaka čomu bude Slovensko čistejšia a zdravšia krajina, uviedol Sólymos.

Bratislava 3. januára (TASR) - Exminister životného prostredia László Sólymos víta spustenie zálohovania plastových fliaš a plechoviek. Tvrdí, že cez zálohovanie sa z odpadu stáva recyklovateľná surovina, vďaka čomu bude Slovensko čistejšia a zdravšia krajina.

"Bol to proces zložitý a náročný, ale oplatilo sa. Slovensko stojí na čele tohto úsilia, je prvou krajinou v celej strednej Európe, ktorá zálohovanie zavádza. Z odpadu sa stáva recyklovateľná surovina, vďaka čomu bude Slovensko čistejšia a zdravšia krajina," uviedol Sólymos v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa mimoparlamentnej strany Aliancia Klára Magdeme. Sólymos je predsedom Republikovej rady Aliancie.

Legislatívu umožňujúcu spustenie zálohovania pripravili podľa Sólymosa v predchádzajúcom volebnom období a prijatá bola ústavnou väčšinou.

Na Slovensku sa od 1. januára začalo zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Týka sa len obalov s označením "Z – Zálohované". Vracať sa budú nestlačené, nepoškodené a fľaše aj s vrchnákom. Výška zálohy je jednotná pre plastové fľaše aj plechovky, a to 15 eurocentov. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.