Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ochranári apelujú na TANAP, aby včas informoval o suchých stromoch

Turisticky značený chodník (modrá značka) Tatranská Javorina - Kopské sedlo je od 3. júla 2020 uzavretý. Dôvodom je bezprostredné ohrozenie návštevníkov suchými aj ešte zelenými, ale vyvrátenými stromami. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ochranári deklarujú, že im nie je ľahostajné zdravie turistov a nie je ich cieľom vydávať rozhodnutia, ktoré vedú k uzávere chodníkov.

Bratislava 17. júla (TASR) – Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR apeluje na vedenie Štátnych lesov Tatranského národného parku, aby ju včas informovali o potrebe odstránenia ohrozujúcich suchých stromov v národnom parku. Uviedla to v reakcii na štátne lesy, ktoré uzavreli turistické chodníky vo Vysokých Tatrách. Ten je od 3. júla uzatvorený pre suché stromy, ktoré ohrozujú turistov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠOP Anna Weissová.



Weissová hovorí, že Štátne lesy TANAP-u zverejnili minulý týždeň viacero nepravdivých informácií týkajúcich sa uzatvorenia turistických chodníkov. Za uzatvorenie chodníkov ich vraj neopodstatnene obvinili. Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko skonštatoval, že lesníci o suchých stromoch vedeli skôr, ale situáciu začali riešiť až po otvorení turistickej sezóny a v čase hniezdenia vtákov.

„Týmto zároveň apelujem na vedenie Štátnych lesov TANAP-u, aby predchádzali takýmto situáciám a včas nás informovali o potrebe odstránenia ohrozujúcich suchých stromov v národnom parku. Vyhneme sa tak podobným situáciám a turisti či samosprávy nebudú opäť v role rukojemníkov, ako sa to stalo teraz,“ povedal Majko.

Ochranári deklarujú, že im nie je ľahostajné zdravie turistov a nie je ich cieľom vydávať rozhodnutia, ktoré vedú k uzávere chodníkov.

„Máme za to, že sa jednalo o úmyselné zneužitie situácie s cieľom navodenia negatívnych nálad voči ŠOP SR v očiach návštevníkov tohto územia. Takéto konanie preto pokladáme za veľmi nevhodné a určite neprispieva k zlepšovaniu vzťahov medzi Správou národného parku a organizáciou, ktorej štát zveril správu svojich lesov v tomto cennom území,“ uvádza námestník generálneho riaditeľa pre ochranu prírody Peter Baláž.

ŠOP uvádza, že informáciu o nebezpečných suchých stromoch dostala iba deň pred zverejnením uzatvorenia turistického chodníka. „Prakticky obratom, ešte v ten deň od nás dostali odpoveď, v ktorej bolo uvedené, že ich náš pracovník bude kontaktovať, aby spoločne vyznačili ohrozujúce stromy,“ poznamenal Majko s tým, že k samotnému značeniu stromov došlo v utorok.

Vyznačených bolo 47 suchých stromov, ktoré by mohli ohroziť turistov. Ochranári museli zohľadniť aj to, či sa v danej lokalite nenachádzajú hniezda vtákov.

Štátne lesy TANAP-u vo svojej žiadosti uvádzali 150 stromov. Štátni ochranári však posúdili, že žiadosť je neopodstatnená a nie všetky stromy predstavovali ohrozenie pre návštevníkov národného parku.

Turisti neprejdú po zeleno značenom chodníku, ktorý vedie Javorovou dolinou do sedla Sedielko a po modro značenom turistickom chodníku, ktorý vedie Zadnými Meďodolmi až do Kopského sedla.

Štátne lesy TANAP-u sa ohradzujú voči ŠOP SR, že berú turistov za rukojemníkov


Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) sa ohradzujú voči tvrdeniam Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR, že berú turistov za rukojemníkov. Reagovali tak na stredajšie vyhlásenie ochranárov prírody v súvislosti s uzatvorenými turistickými chodníkmi vo Vysokých Tatrách. TASR o tom informovala hovorkyňa Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.

Štátne lesy vinia ochranárov prírody z podávania nekorektných informácií, ktoré nezodpovedajú skutočnej situácii. Pripomínajú, že spoločným cieľom je zachovanie spravovaného územia v celej jeho ekologickej rozmanitosti pre budúce generácie, a to je možné dosiahnuť len vzájomnou spoluprácou.

Štátna ochrana prírody vo svojom vyhlásení apelovala na vedenie Štátnych lesov TANAP-u, aby ju včas informovali o potrebe odstránenia ohrozujúcich suchých stromov v národnom parku. Podľa hovorkyne ŠOP SR Anny Weissovej Štátne lesy TANAP-u zverejnili minulý týždeň viacero nepravdivých informácií týkajúcich sa uzatvorenia turistických chodníkov. Za uzatvorenie chodníkov ich vraj neopodstatnene obvinili. Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko skonštatoval, že lesníci o suchých stromoch vedeli skôr, ale situáciu začali riešiť až po otvorení turistickej sezóny a v čase hniezdenia vtákov.

Štátne lesy TANAP-u uzatvorili zeleno značený chodník, ktorý vedie Javorovou dolinou do sedla Sedielko a modro značený turistický chodník, ktorý vedie Zadnými Meďodolmi až do Kopského sedla. Tie sú uzatvorené pre suché stromy, ktoré by mohli ohroziť turistov.