Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŠOP:Stret s medveďom ukazuje na význam zelených riešení pri stavaní R2

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Na mieste, kde došlo k usmrteniu chráneného živočícha, prebiehajú intenzívne stavebné práce na rýchlostnej komunikácii R2.

Banská Bystrica 2. decembra (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR v Banskej Bystrici v piatok informovala o usmrtení medveďa hnedého dopravným prostriedkom, ku ktorému došlo na úseku medzi obcami Mýtna a Píla v okrese Lučenec. Hlásenie od odborného lesného hospodára dostala 1. decembra. Podľa ŠOP SR aj táto kolízia poukazuje na význam zelených riešení pri výstavbe rýchlostnej komunikácie R2.

"Tento, ako aj ďalšie prípady evidovaných kolízií veľkých šeliem s dopravnými prostriedkami v dotknutom úseku poukazuje na význam územia z hľadiska migrácie veľkých šeliem v smere juh - sever,"
konštatoval Csaba Balázs, zoológ Správy Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina.

Úsek cesty I/16 medzi obcami Mýtna, Píla a Podkriváň pretína významný migračný koridor veľkých šeliem, ktorý prepája jadrové územie v oblasti Poľany a Nízkych Tatier s pohoriami južného Slovenska a severného Maďarska. ŠOP SR tam dlhodobo mapuje migračné koridory aj prostredníctvom medzinárodných projektov.

Na mieste, kde došlo k usmrteniu chráneného živočícha, prebiehajú intenzívne stavebné práce na rýchlostnej komunikácii R2.

"Komunikácia musí byť z dôvodu bezpečnosti dopravy oplotená z obidvoch strán. Oplotené líniové stavby sú zároveň významnými bariérami v migrácii veľkých suchozemských cicavcov," zdôraznil Csaba Balázs.

ŠOP SR pri procese posudzovania vplyvov na životné prostredie stavby R2 presadzovala riešenia, ktoré v budúcnosti zmiernia vplyv líniovej stavby na migráciu živočíchov. V tejto oblasti je plánovaná estakáda a vybudovanie ekoduktu. Ako dodal zoológ, v nížinatej krajine je nevyhnutné pri stavbe diaľnic a rýchlostných komunikácií budovanie zelených mostov v dostatočnej hustote a v parametroch.