Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Ochranári monitorujú medvieďatá, ktorých matku museli uspať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

U mláďat nedošlo po strate matky k zmene správania.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Tri medvieďatá, ktoré ušli po tom, ako medvedicu a jedno mláďa ochranári uspali pri kontajneroch v meste Vysoké Tatry, ochranári naďalej monitorujú. pre TASR to uviedol vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Jaroslav Slašťan.

U mláďat nedošlo po strate matky k zmene správania. Naďalej navštevovali komunálny odpad a živili sa odpadkami. "Zásahový tím krátko po odstránení problémovej medvedice z populácie evidoval už len dve mláďatá, ktoré sa pohybovali niekedy spolu a niekedy jednotlivo v intraviláne obcí mesta Vysoké Tatry," povedal Slašťan.

Dodal, že ostatný výskyt medveďov evidovali z okolia Horného Slavkova a Novej Lesnej. Nepredstavujú podľa Slašťana výraznejšiu hrozbu pre ľudí a nespôsobujú škody na majetku.

Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR mobilizoval a usmrtil začiatkom mája dva jedince medveďa hnedého nachádzajúce sa pri kontajneroch na komunálny odpad v meste Vysoké Tatry. Usmrtenie medveďov bolo podľa ochranárov "najkrajnejším riešením". Tri zvyšné medvede počas zásahu utiekli.