Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Štátna ochrana prírody odmieta tvrdenia o utajovaní počtu vlkov

Na archívnej snímke vlk dravý (Canis lupus). Foto: TASR/DPA

Ochranári tak reagovali na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktoré tvrdí, že nedodali podklady k monitoringu vlka na SR a počty taja.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Vedenie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR odmieta tvrdenia o utajovaní počtu vlkov na Slovensku. Verejnosť ubezpečuje, že nie je dôvod na utajovanie akýchkoľvek informácií a ich cieľom je komunikovať otvorene. Uvádza to ŠOP na svojej webovej stránke. Ochranári tak reagovali na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktoré tvrdí, že nedodali podklady k monitoringu vlka na SR a počty taja.

Zoológ ŠOP SR Slavomír Finďo hovorí, že aktuálne a relevantné údaje o počtoch vlkoch na Slovensku neexistujú. Nemá ich ani Národné lesnícke centrum (NLC) a zatiaľ ani ŠOP. "Jedným z dôvodov tohto stavu je, že ide o mimoriadne ťažkú úlohu získať údaje o početnosti týchto zvierat. Robí sa to genetickými metódami, teda zisťovaním počtu jedinečných génov vlkov zo vzoriek ich trusu. Potom sa zistené počty génov (tzv. minimálna veľkosť populácie) použijú pre štatistický odhad početnosti," vysvetlil Finďo. Dodáva, že je to jediný spôsob, ako dosiahnuť najpresnejší počet.

ŠOP v rámci projektu "Realizácia programov starostlivosti o veľké šelmy na Slovensku" vykonáva aktivity zameraná na odhad početnosti vlkov genetickými metódami. V roku 2018 a 2019 sa po celej SR podľa Finďa vyzbierali vzorky trusu vlka, z ktorých sa izolovalo DNA. Na projekte spolupracuje aj Karlova univerzita v Prahe, ktorá dokončuje práce súvisiace s odhadom veľkosti vlčej populácie.

Finďo zároveň hovorí, že Slovensko zdieľa značnú časť vlčej populácie s Poľskom, Ukrajinou a Maďarskom. Aj z toho dôvodu nie je možné určiť presný počet vlkov.

Ochranári tiež upozorňujú na fakt, že celoplošné zisťovanie početnosti vlka na celom území SR je podmienkou Európskej komisie, aby sa prípadne mohol vlk loviť. Keďže Slovensko nateraz túto podmienku nesplnilo, lov vlka je podľa ŠOP neopodstatnený.

Finďo zároveň podotýka, že NLC nezisťuje početnosť vlkov relevantnými metódami a pracuje s počtami vlkov, ktoré im nahlásia poľovníci len tak odhadom. "Keďže ide o nezmyselne vysoké počty, pretože tie isté vlky sa opakovane započítavajú v rôznych poľovných revíroch, ktorými vlky prechádzajú, toto vysoké číslo odhadom zredukujú a dospejú k počtu 700," tvrdí zoológ. Ministerstvo pôdohospodárstva uviedlo, že NLC postupovalo v súlade s programom starostlivosti o vlka a zmapovalo jeho populáciu na území SR. Envirorezort je toho názoru, že NLC odprezentovalo iba neúplné odhady populácie.

MPRV schválilo odstrel 50 vlkov v najbližšej poľovnej sezóne. Envirorezort pripravuje vyhlášku, ktorou sa vlk dravý zaradí medzi chránených živočíchov. Jeho usmrtenie by tak bolo trestným činom.