Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ochranári posilňujú Zásahový tím pre medveďa hnedého

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Okrem vytvorenia nového tímu budú personálne posilnené aj tímy Sever a Juh. Na každom útvare zásahového tímu tak budú štyria zamestnanci, z ktorých jeden bude plniť funkciu vedúceho.

Bratislava 15. februára (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR posilňuje Zásahový tím pre medveďa hnedého. Nový tím Západ bude sídliť v obci Belá–Dulice v okrese Martin. Cieľom zriadenia nového organizačného útvaru Západ je pred sezónou posilniť a zefektívniť prácu zásahového tímu. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková.

"Nový tím Západ bude spravovať územie severozápadného Slovenska, Žilinského a Trenčianskeho kraja, z ktorých je aktuálne najproblematickejší okres Prievidza. Časté hlásenia sme však mali aj v okrese Martin a Turčianske Teplice," priblížil šéf ochranárov Dušan Karaska.

Okrem vytvorenia nového tímu budú personálne posilnené aj tímy Sever a Juh. Na každom útvare zásahového tímu tak budú štyria zamestnanci, z ktorých jeden bude plniť funkciu vedúceho. "Je pre nás dôležité, aby sme boli pred sezónou pripravení. Nový tím Západ so sídlom na úpätí Veľkej Fatry prinesie rýchlejšiu a efektívnejšiu prácu členov tímu. Zároveň máme záujem posilniť aj informovanosť v regióne vrátane spôsobu správneho zabezpečenia odpadov," povedal Karaska.

ŠOP si v stredu prevzala budovu pre pôsobenie nových členov zásahového tímu. Zmluvu o prenájme budovy uzavrela so štátnym podnikom Lesy SR.

Prácou zásahového tímu je zvyšovať informovanosť obyvateľstva o problematike medveďa na Slovensku, vzdelávať verejnosť o možnostiach prevencie a minimalizácie rizík, ako aj aktívne predchádzať možným konfliktným situáciám a škodám spôsobeným medveďom. Členovia tímu pravidelne komunikujú so samosprávou, regionálnymi chovateľmi a včelármi, uviedla Bocková. Pomáhajú im pri nastavovaní správnych preventívnych opatrení, ako napríklad inštaláciou elektrických plašičov či ohradníkov.

Prostredníctvom financií z Operačného programu Kvalita životného prostredia a Environmentálneho fondu sa posilní technické vybavenie zásahového tímu.