Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Štátna ochrana prírod eviduje oznámenia o držbe exemplára vlka dravého

Na archívnej snímke vlk dravý. Foto: TASR/AP

Ochranári zverejnili koncom minulého roka výzvu na zaslanie oznámenia o držbe a spôsobe nadobudnutia vlka.

Bratislava 23. januára (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR registruje veľký počet ohlásení o držbe exemplára vlka dravého. Vo všetkých prípadoch ide o poľovnícke trofeje, napríklad o kožušinu či lebku. Ani v jednom prípade nešlo o držbu živého vlka. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková.

Ochranári zverejnili koncom minulého roka výzvu na zaslanie oznámenia o držbe a spôsobe nadobudnutia vlka. Priamo podľa Bockovej oslovili aj Slovenskú poľovnícku komoru. "Oznámenia boli doručené písomne aj elektronicky, pričom podané žiadosti aktuálne vyhodnocujeme a nevieme v tejto chvíli ešte povedať ich presný počet," priblížila.

Bocková vysvetľuje, že správne podané oznámenie sa považuje za priznanie vlastníctva trofeje. V prípade kontroly sa tak budú môcť majitelia preukázať legálnou držbou a vyhnú sa prípadným pokutám.

Vlk dravý sa minulý rok stal chráneným živočíchom. Lov vlka sa definitívne skončil 1. júna. Spoločenská hodnota vlka je 3000 eur. Na jednotlivé odstrely udeľuje výnimku ministerstvo životného prostredia.