Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

ŠOP SR a Daphne obnovia 12 degradovaných rašelinísk

Na snímke Klinské rašelinisko, archívne foto. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Cieľom projektu Ekohydrologická obnova rašelinísk v Karpatoch je zvýšiť kapacitu rašelinísk zadržiavať vodu v krajine a viazať uhlík.

Bratislava/Hanšpíle 18. októbra (TASR) - Inštitút aplikovanej ekológie Daphne spolu so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR zrevitalizujú 12 zachovaných, avšak degradovaných rašelinísk. Jedno z nich sa nachádza na Hanšpíloch pri rieke Rudava na Záhorí. Uškodila mu ťažba aj odvodňovacie kanály. Jeho obnova má pomôcť i klíme. Informovali o tom v stredu na tlačovej konferencii.

Zdravé rašelinisko viaže uhlík lepšie než les a prispieva tak k zmierneniu zmeny klímy. "Zároveň zadržiava vodu v krajine a len pomaly ju uvoľňuje, čím predchádza vysušovaniu krajiny," pripomenul riaditeľ inštitútu Ján Šeffer s tým, že je zároveň bohaté na biodiverzitu a druhy, ktoré inde nenájdeme.

Spomínané rašelinisko je jediným na Záhorí, ktoré čaká v rámci projektu obnova. Väčšina z nich sa totiž nachádza na severe Slovenska. Zachovali sa tam napríklad slatinné rašelinisko či slatinné jelšové lesy. Rastie tam aj orchidea hľuzovec Loeslov, ktorý sa vyskytuje len na troch miestach na Slovensku, pretože sa striktne viaže na slatinné rašeliniská. Rovnako tak viaceré druhy ostríc aj paprade vrátane ohrozeného papradníka močiarneho.

V rámci projektu bol zrealizovaný podrobný prieskum lokalít. Experti zdokumentovali stav kanálov a prirodzených tokov a zmapovali biotopy. Následne boli navrhnuté konkrétne opatrenia na zlepšenie, ktoré sa budú realizovať v najbližších mesiacoch. Na lokalite Hanšpíle už ochranári určité záchranné zásahy robili. Zároveň má byť odstránená trstina a náletové dreviny, stabilizuje sa vodný režim. Odvodňovacie kanály budú sčasti zasypané a vybudované prehrádzky. "Výrazne sa tak spomalí odtok vody z územia, čo je kľúčové na záchranu týchto ohrozených biotopov," podotýkajú.

Cieľom projektu Ekohydrologická obnova rašelinísk v Karpatoch je zvýšiť kapacitu rašelinísk zadržiavať vodu v krajine a viazať uhlík. Zaoberá sa obnovou 12 lokalít rašelinísk na Slovensku. Súčasťou je aj spolupráca so školami. Projekt je financovaný z Nórskeho grantu a zo štátneho rozpočtu. Začal sa vo februári 2022 a ukončený má byť v apríli 2024.

Rašeliniská vznikajú na miestach trvalo zásobovaných povrchovou alebo podzemnou vodou. Mnohé rašeliniská na Slovensku boli zničené, teda degradované, napríklad odvodňovaním či ťažbou rašeliny. Niektoré boli premenené na poľnohospodársku pôdu. Keď neboli obhospodarované, zarástli náletovými drevinami. Rašeliniská sa dajú obnoviť zvýšením hladiny podzemnej vody i manažmentom (kosenie a odstraňovanie náletov drevín).