Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Vyjdú červené knihy ohrozených druhov rastlín a živočíchov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

U niektorých zoznamov došlo v rôznom časovom rámci k aktualizáciám, avšak je potrebná kompletná aktualizácia.

Banská Bystrica/Zvolen 17. augusta (TASR) - Celkom šesť tzv. červených kníh ohrozených druhov rastlín a živočíchov na Slovensku by sa malo objaviť na konci tohto roku. Posledné vydanie týchto kníh sa zrealizovalo ešte v bývalom Československu. Pre TASR to uviedla zoologička Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Andrea Lešová.

"Zoznamy ohrozených rastlín a živočíchov sú dôležitým dokumentom pre nastavenie a realizáciu ochrany prírody, keďže obsahujú kategorizáciu druhov podľa stupňa ohrozenosti. Pre širšiu odbornú aj laickú verejnosť slúžia práve červené knihy, ktoré obsahujú podrobnejšie informácie o jednotlivých druhoch. Najčastejšie ide o kategórie najviac ohrozených taxónov," priblížila.

Od posledného vydania kníh sa totiž zásadne zmenil stav ohrozenosti viacerých druhov, čo súvisí najmä s pôsobením ľudských aktivít na prírodné prostredie. U niektorých zoznamov došlo v rôznom časovom rámci k aktualizáciám, avšak je potrebná kompletná aktualizácia.

"Cieľom je zaktualizovať červené zoznamy rastlín a živočíchov na základe najnovších poznatkov a priniesť aktuálne poznatky o druhoch zaradených v zoznamoch vo forme ucelených knižných publikácií. Zo šiestich aktuálne pripravovaných červených kníh sú dve venované rastlinám a hubám a štyri knihy sú venované živočíchom, a to konkrétne bezstavovcom, rybám, obojživelníkom, plazom, ďalej vtákom a cicavcom," spresnila Lešová.

K spolupráci na príprave nových červených kníh boli oslovené vedecké inštitúcie, ktoré sa dlhodobo venujú výskumu jednotlivých taxonomických skupín ako napríklad Technická univerzita vo Zvolene, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre či Prešovská univerzita v Prešove.