Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ŠOP SR sa nebráni sprístupneniu lokalít Pralesov Slovenska verejnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prírodná rezervácia Pralesy Slovenska vznikla koncom minulého roka. Ide o lokality, ktoré sa práve vďaka neprístupnosti svojho územia zachovali v súčasnom stave.

Bratislava 3. februára (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR nebráni aktuálnym snahám o sprístupnenie jednotlivých lokalít prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska verejnosti. Upozorňuje však na potrebu individuálneho prístupu, keďže lokality sú rozmiestnené na rôznych miestach Slovenska, s rôznym charakterom terénu a rozdielnymi prírodnými pomermi. TASR o tom informoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

„Štátna ochrana prírody SR považuje za najoptimálnejšie riešenie sprístupnenia prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska vybudovanie nových náučných alebo turistických chodníkov. Tie budú umiestnené v území tak, aby poskytli návštevníkovi ukážku zachovalých lesných komplexov pralesov, ale s tým dôrazom, aby bol pohyb návštevníkov v území bezpečný a aby návštevnosť negatívne neovplyvnila predmet ochrany územia vzhľadom na výskyt chránených druhov živočíchov," uviedol generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska.

ŠOP SR vysvetľuje, že na niektorých lokalitách s nenáročným terénom a bez výskytu citlivých druhov živočíchov bude voľný pohyb verejnosti možný. "Na iných to bude pre prítomnosť hniezdísk dravých vtákov, tokanísk hlucháňa, alebo miest rozmnožovania veľkých šeliem či ťažký členitý terén obmedzené. Už aj dnes sú však lokality, v ktorých je sieť turistických chodníkov dostatočná," skonštatovala ŠOP SR. Riešenie bude záležať aj na záujme verejnosti a samospráv.

Prírodná rezervácia Pralesy Slovenska vznikla koncom minulého roka. Vyhlásili ju s cieľom ochrany prírodných procesov prebiehajúcich vo vybraných lesných biotopoch európskeho a národného významu, kde sa zachovali pralesové formácie lesa. Ide o lokality, ktoré sa práve vďaka neprístupnosti svojho územia zachovali v súčasnom stave. Predstavujú miesta, kde majú nerušené podmienky pre rozmnožovanie a úkryt viaceré druhy chránených živočíchov. Rezervácia zahŕňa 76 lokalít s celkovou výmerov 6462,42 hektára, ktoré aktuálne podliehajú najvyššiemu 5. stupňu ochrany.