Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ochranári vyzývajú, aby ľudia počas Silvestra nepoužívali pyrotechniku

Ilustračné foto Foto: TASR

Nadmerný hluk v podobe výbuchov, svetelných efektov, často zosilnený efektom odrazu od skalných útvarov, môže živočíchom spôsobovať nadmerný stres s následkom nekontrolovaného správania.

Banská Bystrica 29. decembra (TASR) – Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyzýva obyvateľov, návštevníkov i podnikateľské subjekty vyvíjajúce svoje podnikateľské aktivity v chránených územiach alebo v ich okolí, aby pri oslavách príchodu Nového roka nepoužívali zábavnú pyrotechniku. TASR o tom vo štvrtok informovala manažérka pre komunikáciu Kristína Bocková s tým, že ŠOP SR neodporúča ani vykonávať činnosti, ktorých súčasťou je používanie zariadení spôsobujúcich svetelné či hlukové efekty.

"V územiach tretieho a vyššieho stupňa ochrany je v zmysle zákona zakázané používanie zariadení spôsobujúcich svetelné a hlukové efekty najmä ohňostroj, laserové zariadenie a reprodukovanú hudbu mimo uzavretých stavieb. Na území ochranného pásma a v druhom stupni ochrany sa s výnimkou vyhradených miest, ako napríklad zastavané územia obcí v ochrannom pásme národného parku (NP), vyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody," zdôraznila Bocková.

Nadmerný hluk v podobe výbuchov, svetelných efektov, často zosilnený efektom odrazu od skalných útvarov, môže živočíchom spôsobovať nadmerný stres s následkom nekontrolovaného správania.

"V prípade medveďa hnedého môže nastať prerušenie zimného spánku a v prípade samíc aj následné opustenie mláďat. Dravé vtáky a sovy môžu naraziť do prekážok a vážne sa poraniť. Vyplašené jedince kamzíkov sa v snahe uniknúť pred nebezpečenstvom pustia aj do nepriaznivého terénu, kde ohrozia svoj život, alebo spôsobia odtrhnutie lavíny," dodala Bocková.

Stres u divožijúcich zvierat a vtákov vyvoláva nadmernú fyzickú aktivitu a s ňou spojené nadmerné spaľovanie tukových zásob, čo v sťažených zimných podmienkach výrazne zvyšuje riziko úhynu v dôsledku zimy a vyčerpania.

ŠOP SR spolu so správami NP v tomto roku posilní kontroly Stráže prírody so zameraním na nelegálne používanie zábavnej pyrotechniky. Bloková pokuta môže byť na mieste udelená do výšky 300 eur, v odôvodnených prípadoch sa môže v priestupkovom konaní vyšplhať až do výšky 3000 eur.