Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

ŠOP: V ďalších štyroch jaskyniach sa začína turistická sezóna

Na snímke vstup do jaskyne Driny Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Z 13 sprístupnených jaskýň prevádzkovaných Správou slovenských jaskýň je aktuálne v prevádzke deväť.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Turisti môžu od soboty po zimnej prestávke opäť navštíviť štyri ďalšie verejnosti prístupné jaskyne - Ochtinská aragonitová, Jasovská, Gombasecká jaskyňa a jaskyňa Driny. TASR o tom informoval odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Dodal, že z 13 sprístupnených jaskýň prevádzkovaných Správou slovenských jaskýň (SSJ) je aktuálne v prevádzke deväť.

"Počas zimnej prestávky SSJ realizovala v niektorých jaskyniach rekonštrukčné práce," ozrejmila ŠOP. V Jasovskej jaskyni sa podľa jej slov rekonštruovala prehliadková trasa, čo zahŕňalo výmenu oceľových zábradlí, ktoré vplyvom agresívnych podmienok v podzemí začali na viacerých miestach korodovať. Prostredníctvom finančného príspevku z Environmentálneho fondu rezortu životného prostredia sa tam vymenilo vyše 170 metrov zábradlia.

Technické práce prebiehali aj v Gombaseckej jaskyni. "Jaskyňa sa dočkala nového pitného zdroja. Dodávka vody sa dovtedy zabezpečovala z cudzieho vodného zdroja, preto sa na využívanie podzemnej vody v existujúcom ochrannom pásme neďaleko vodného zdroja vybudovala nová vŕtaná studňa," uviedla ŠOP s tým, že jaskyňa zapísaná do svetového prírodného dedičstva UNESCO tak dosiahla úplnú sebestačnosť v zásobovaní pitnou vodou.