Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Z jeseterov na Slovensku v súčasnosti prežíva už iba jeseter malý

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jeseter je ryba, ktorej prítomnosť je jedným z ukazovateľov dobrého stavu vodných tokov.

Bratislava 2. marca (TASR) - Z pôvodných druhov jeseterov na Slovensku v súčasnosti prežíva už iba jeseter malý. Jeseter hladký, jeseter hviezdnatý a vyza veľká sú chránené živočíchy, na území SR sú však pravdepodobne vyhynuté. Na webovej stránke Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR o tom informuje hydrobiológ Juraj Hajdu.

Jeseter je ryba, ktorej prítomnosť je jedným z ukazovateľov dobrého stavu vodných tokov. Tri chránené druhy jeseterovitých rýb majú spoločenskú hodnotu 3000 eur a ich lov je zakázaný. "Jesetery vrátane vyzy veľkej patria globálne k silne ohrozeným druhom rýb, pričom viacerým z nich hrozí vyhynutie," poznamenal Hajdu.

Približuje, že jeseter malý žije celý život v rieke. Ostatné druhy jeseterovitých rýb migrujú do riek len v čase rozmnožovania. "Ich ohrozenie teda nespočíva len v ich nadmernom love, ale tiež v zamedzení ich ťahu na neresiská vodnými dielami," tvrdí hydrobiológ. Dodal, že aktuálne sa pre jesetery snažia zabezpečiť migráciu a spriechodniť vodné diela na Dunaji.

Problematike ochrany jeseterov venuje ŠOP pozornosť. Spolupracuje s expertmi na problematiku ochrany a manažment jeseterov na Slovensku. Hajdu poukazuje, že je potrebné aktualizovať červený zoznam a zmeniť kategóriu jesetera malého, sprísniť legislatívnu ochranu či vypracovať národný akčný plán pre jesetery. Rovnako je potrebné rozšíriť a podporiť aplikovaný výskum so zameraním na výber optimálneho variantu spriechodnenia migračných bariér na Dunaji - Vodné dielo Gabčíkovo, stupeň Čunovo, hať Dunakiliti.