Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Ochranári: Zásahový tím pre medveďa hnedého neporušuje žiadne zákony

Na archívnej snímke medveď hnedý. Foto: TASR/AP

Poľovnícka komora kritizovala, že zásahový tím nazýva zabíjanie medveďov eutanáziou. Ochranári vysvetľujú, že tento pojem je bežne zaužívaný vo veterinárnej praxi v zmysle "utratenie".

Bratislava 29. júla (TASR) - Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR neporušuje žiadne právne normy, nariadenia, zákony ani vyhlášky. ŠOP nesúhlasí s vyjadreniami Slovenskej poľovníckej komory (SPK), ktoré poškodzuje jej meno a pracovníkov. Pre TASR to v reakcii na poľovnícku komoru uviedla hovorkyňa ŠOP Kristína Bocková.

Na činnosť zásahového tímu sú podľa SPK vynakladané nemalé finančné prostriedky daňových poplatníkov. ŠOP reagovala, že jeho činnosť je financovaná z projektu Európskej únie Realizácia programov starostlivosti o veľké šelmy na Slovensku. "Náklady na jeho činnosť za obdobie rokov 2015 až 2020 boli približne vo výške 192 tisíc eur a zahŕňali predovšetkým mzdy, pohonné hmoty a nevyhnutné materiálne vybavenie," poznamenala Bocková.

Z toho istého projektu je tiež financovaný monitoring početnosti veľkých šeliem. Na aktuálne stanovenie početnosti medveďa sa v rámci celého projektu vyčlenilo 181.584 eur s DPH, pričom bolo vyčerpaných 39.063,84 eur s DPH, priblížila Bocková. SPK plánuje v súvislosti s vynakladaním financií na ochranu veľkých šeliem podať podnet na Národný kontrolný úrad. Komora chce vedieť ako, kto a kedy zabezpečoval zber vzoriek v prírode a koľko tento zber bude stáť.

Poľovníci poukázali aj na používanie svetlíc a petárd, čo je podľa zákona o poľovníctve zakázané. ŠOP SR uviedla, že je v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny oprávnená zabezpečovať plašenie chránených živočíchov, ktoré ohrozujú zdravie alebo bezpečnosť obyvateľov obcí.

SPK skonštatovala, že do manažmentu veľkých šeliem musia byť zapojené všetky zainteresované strany - vlastníci pozemkov, obhospodarovatelia krajiny, poľovníci, včelári, chovatelia, turisti a samosprávy. Podnikateľským subjektom a samosprávam poskytujú ochranári konzultácie a odborné stanovisko k zabezpečovaniu odpadov a k problematike odpadového hospodárstva. Fyzickým osobám, chovateľom, včelárom a pestovateľom dávajú poradenstvo a odbornú pomoc pri zabezpečovaní majetku pred prístupom medveďa, hovorí Bocková.

Poľovnícka komora kritizovala aj to, že zásahový tím nazýva zabíjanie medveďov eutanáziou. Ochranári vysvetľujú, že tento pojem je bežne zaužívaný vo veterinárnej praxi v zmysle "utratenie". Pojem pozná a používa aj zákon o veterinárnej starostlivosti. Slovo eutanázia používajú podľa ŠOP aj poľovnícke médiá v súvislosti s utratením psa. ŠOP pripomína, že usmrtenie medveďa je posledným a krajným riešením.