Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ŠOP: Zásahový tím usmrtil osem medveďov, štyri jedince zabili pytliaci

Vodič dodávky zrazil medveďa, ktorý mu náhle vbehol do jazdnej dráhy. Približne 200 kg medveď bol na mieste usmrtený. Foto: FB Polícia SR - Banskobystrický kraj

Zásahový tím eviduje podľa ŠOP hlásenia, ktoré sa týkajú pozorovaní, stretov, incidentov, útokov, pobytových znakov a škôd spôsobených medveďom hnedým.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Zásahový tím pre medveďa hnedého usmrtil v tomto roku osem medveďov hnedých, štyri jedince zabili pytliaci, teda sa stali predmetom nelegálnej činnosti. Pre TASR to uviedla Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.

"Usmrtenie medveďa zásahovým tímom považuje ŠOP SR za najkrajnejšie riešenie, ku ktorému pristupujeme až v prípade neúčinnosti všetkých dostupných preventívnych opatrení," poznamenali štátni ochranári.

Zásahový tím eviduje podľa ŠOP hlásenia, ktoré sa týkajú pozorovaní, stretov, incidentov, útokov, pobytových znakov a škôd spôsobených medveďom hnedým. Najväčší počet hlásení o problémových medveďoch, ktoré sa približujú k ľudským obydliam, prichádza z regiónov Podpoľanie, Horná Nitra, Turiec a Liptov.