Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ŠOP zaznamenala 3 podozrenia z pytliactva na medveďa počas 2 týždňov

Na archívnej snímke medvedica hnedá. Foto: TASR/AP

To, že je medveď nelegálne lovený, potvrdzujú každoročne nájdené pozostatky nelegálne usmrtených jedincov.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Ochranári zaznamenali tri prípady podozrenia z pytliactva na medveďa v priebehu dvoch týždňov. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR preto apeluje na efektívnejšie stíhanie pytliactva na Slovensku. TASR o tom informovala manažérka pre komunikácia ŠOP Kristína Bocková.

Prvý prípad je z konca septembra. Uhynutý medveď bol nahlásený v katastrálnom území v obci Moštenica v okrese Banská Bystrica. Druhý prípad zaznamenala podľa Bockovej polícia pri kontrole v okrese Brezno 5. októbra. Policajti vtedy zastavili auto, ktoré prevážalo telesné pozostatky vrátane mäsa z medveďa hnedého, priblížila.

Tretí podnet na vyšetrovanie nahlásili priamo členovia Zásahového tímu pre medveďa hnedého ŠOP SR na území Chránenej krajinnej oblasti Poľana. "Na mieste bola za účasti veterinárneho lekára vykonaná obhliadka telesných pozostatkov, pri ktorej bol odobratý a kriminalistickým technikom zaistený projektil," povedala Bocková. Doplnila, že všetky prípady rieši polícia.

Ochranári apelujú na efektívnejšie stíhanie trestných činov týkajúcich sa pytliactva či porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Vyzývajú ľudí, aby nájdené podozrivé nálezy pozostatkov zvierat nahlásili polícii. Bocková zároveň poukázala, že medveď je chránený a jeho spoločenská hodnota je 5000 eur. V prípade výskytu usmrtených jedincov v chránenom území sa spoločenská hodnota zvyšuje až trojnásobne.

To, že je medveď nelegálne lovený, potvrdzujú podľa Bockovej každoročne nájdené pozostatky nelegálne usmrtených jedincov. "Reálny počet upytliačených medveďov je však ťažké určiť, pretože o mnohých prípadoch sa vôbec nedozvieme," podotkla. Vo väčšine prípadov sa páchateľ nezistí. Prípady so známym páchateľom končia často podmienečným zastavením trestného stíhania, dohodou o vine a treste alebo zmierom. "Prípadne je trestný čin prekvalifikovaný na priestupok," tvrdí.