Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ŠOP zvýšila dohľad v územiach s potvrdeným výskytom vtáčej chrípky

Na snímke labuť pláva na Bodovskom rybníku 1. júna 2021. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Z voľne žijúcich vtákov patria medzi rizikové druhy najmä labute, kačice, husi, kormorány, volavky a čajky.

Banská Bystrica 2. júna (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR zvýšila dohľad na populáciami voľne žijúcich vodných vtákov v územiach s potvrdeným výskytom vtáčej chrípky. V piatok o tom informovali z odboru komunikácie ŠOP. Zároveň uviedli, že príslušné regionálne veterinárne a potravinové správy (RVPS) už vydali mimoriadne bezpečnostné opatrenia pre chovateľov hydiny a iných vtákov.

Výskyt vtáčej chrípky potvrdila Štátna veterinárna a potravinová správa na Oravskej priehrade, na brehoch Liptovskej Mary a v okolí Bratislavy. Z voľne žijúcich vtákov patria medzi rizikové druhy najmä labute, kačice, husi, kormorány, volavky a čajky. Štátni ochranári upozornili, že ide o nákazlivé infekčné ochorenie prenosné najmä na vtáky vrátane hydiny.

Počas pravidelného monitoringu vodného vtáctva našli zamestnanci Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Horná Orava desiatky uhynutých vtákov. "Ochorenie bolo identifikované u voľne žijúceho vodného vtáctva na Oravskej priehrade, vyskytujúcom sa najmä na verejnosti neprístupnom Vtáčom ostrove. Uhynuté vtáky sa však môžu vyskytnúť aj na pobreží. Preto upozorňujeme verejnosť a rybárov, aby sa miestam s častým výskytom voľne žijúceho vodného vtáctva v tomto období vyhýbali," povedal generálny riaditeľ ŠOP Dušan Karaska.

Na Oravskej priehrade uhynuli predovšetkým čajky smejivé a rybáre riečne. "Vtáčia chrípka vypukla na začiatku hniezdneho obdobia, úhyn celej populácie však nepredpokladáme," doplnil poverený riaditeľ správy hornooravskej CHKO Šimon Kertys.

Hlavnými príznakmi ochorenia sú strata plachosti, znížená aktivita, pokles až zastavenie príjmu potravy a zvýšená úmrtnosť. Zoologička ŠOP Andrea Lešová odporúča uhynuté voľne žijúce vtáky na brehoch vodných nádrží nechytať a kontaktovať príslušnú správu chránenej krajinnej oblasti alebo národný park. V prípade akéhokoľvek podozrenia na ochorenie hydiny a iných vtákov držaných v zajatí je potrebné kontaktovať územne príslušnú RVPS.

Štátni ochranári dodali, že prenos na človeka je málo pravdepodobný, na Slovensku takýto prípad zatiaľ nezaznamenali.