Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ornitológ: Je potrebné, aby MŽP dotiahlo zonácie národných parkov

Na snímke hlucháň hôrny. Foto: SOS/BirdLife Slovensko

Je potrebné hľadať ďalšie prostriedky, ako podporiť dotknuté regióny.

Bratislava 16. januára (TASR) - Je potrebné, aby ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR dotiahlo zonácie národných parkov. A to aj v súvislosti s rozsudkom európskeho súdu z dôvodu ochrany biotopov horských lesov, ktoré sú biotopom hlucháňa. Pre TASR to uviedol Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko (SOS/BirdLife Slovensko) na otázku, na čo by sa mal envirorezort zamerať v roku 2023.

"Nemenej dôležité je rozbehnúť starostlivosť o chránené územia, starostlivosť o biotopy, a to aj vo väčšej spolupráci s vlastníkmi a užívateľmi pozemkov," spresnil Ridzoň. V chránených územiach, kde sa začali rozvojové projekty a je záujem subjektov, vlastníkov a užívateľov o takéto aktivity, ale záujem bol väčší ako dostupné finančné prostriedky, je potrebné hľadať ďalšie prostriedky, ako podporiť dotknuté regióny. Ako príklad uviedol Ridzoň Poloniny.

Táto podpora sa nám podľa Ridzoňa vráti nielen v podobe uchránených prírodných hodnôt, ale aj v podobe rozvoja regiónov, ktoré boli dlhodobo na okraji záujmu štátu.