Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SOS/BirdLife je sklamaná, že MŽP nepostaví na Orave umelý vtáčí ostrov

Na archívnej snímke nábrežie Oravskej priehrady v Námestove. Foto: TASR - Andrej Galica

Nový vtáčí ostrov mal nahradiť biotopy zdevastované v posledných desaťročiach.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko je sklamaná z rozhodnutia envirorezortu, ktorý nepostaví umelý vtáčí ostrov na Oravskej priehrade za 2,8 milióna eur. Organizácia to uviedla na sociálnej sieti. Rozhodnutie je podľa nej dôsledkom petície, ktorá šírila zavádzajúce informácie o vplyvoch stavby.

Envirorezort svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že na výstavbu umelého ostrova by sa muselo do priehrady nákladnými autami doviezť do 100.000 ton kameňa, čo by znamenalo negatívnu záťaž pre životné prostredie. "Bol to taký predvoj nepravdivých informácií, akých záplavu dnes vidíme pri boji niektorých záujmových skupín proti vyhlasovaniu území európskeho významu či presunu správy národných parkov," hovoria ornitológovia. Rozumejú však dôvodom, prečo sa Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR rozhodlo umelý ostrov nepostaviť. SOS/BirdLife je zároveň pripravená podieľať sa na hľadaní iných riešení, ktoré zlepšia zlý stav biotopov na Oravskej priehrade.

Pre výstavbu stoviek čiernych stavieb okolo vodnej nádrže Orava zanikli biotopy na brehu, kde vodné vtáctvo mohlo hniezdiť. Nový vtáčí ostrov mal nahradiť biotopy zdevastované v posledných desaťročiach. Ministerstvo deklarovalo, že bude ďalej hľadať iné neinvazívne riešenia problému.