Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

SOŠV a Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov podpísali memorandum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Cieľom partnerstva je rozšíriť športové aktivity a posilniť spoluprácu so športovými združeniami a športovcami v prospech utečencov a iných násilne vysídlených ľudí.

Bratislava 23. mája (TASR) - Úrad Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) na Slovensku a Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) podpísali v utorok Memorandum o porozumení s cieľom posilniť spoluprácu s olympijským hnutím a športovými zväzmi na Slovensku.

Memorandum o porozumení v sídle Slovenského olympijského a športového výboru podpísali riaditeľka kancelárie UNHCR na Slovensku Danijela Popovicová-Efendicová a prezident SOŠV Anton Siekel, informoval portál olympic.sk.

Cieľom partnerstva je rozšíriť športové aktivity a posilniť spoluprácu so športovými združeniami a športovcami v prospech utečencov a iných násilne vysídlených ľudí tým, že ich zapoja do športových aktivít na všetkých úrovniach. Šport a súťaženie môžu u utečencov prispieť k fyzickej a duševnej pohode. Zároveň u nich podporia pocit spolupatričnosti, vďaka čomu sa cítia súčasťou hostiteľských komunít.

UNHCR a Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sú na globálnej úrovni dlhoročnými partnermi. Toto spojenie posilnili utvorením Olympijskej nadácie pre utečencov (Olympic Refugee Foundation), ktorej predsedajú prezident MOV a vysoký komisár OSN pre utečencov.

Partnerstvo medzi UNHCR a SOŠV bude založené na rovnakých princípoch ako spolupráca uvedených nadnárodných organizácií. Bude propagovať šport a rolu, ktorú môžu zohrávať športové organizácie v prístupe k utečencom. Podpis predstavuje prvé memorandum o porozumení medzi UNHCR a národným olympijským výborom v Európe.